Megvásárolta a Dialpad Communications online telefonszolgáltatót a Yahoo!. A Dialpad által fejlesztett szoftver a hagyományos telefoncégek díjainak töredékéért tesz lehetővé hívásokat az interneten keresztül. A hétfőn megkötött üzlet pénzügyi részleteiről a vállalatok nem közöltek információt.

A Dialpad megvásárlása, illetve a közelmúltban bemutatott azonnali üzenetküldő rendszerébe integrált internetes telefonálási képesség (VoIP - Voice over Internet Protocol) azt mutatja, hogy Yahoo! egyre jobban érdeklődik a dinamikusan fejlődő webes telefonszolgáltatási piac iránt. Az internetes cég lépését indokolja a VoIP-piac rendkívül gyors fejlődése. Az előrejelzések szerint a tavalyihoz képest közel ötven százalékkal, 9,9 millióra nő az interneten keresztüli telefonszolgáltatásra előfizetők száma az Egyesült Államokban az év végére - derül ki a Telecommunications Industry Associates felméréséből. A szervezet előrejelzése szerint dinamikusan nő az otthoni VoIP-használók száma a következő években is az országban, és 2008-ra elérheti a 26 milliót.

A megoldás lényege, hogy a hívó fél hangja digitális csomagokká alakítva az interneten jut el a célállomásig, ahol visszaalakítják őket szabványos hangformátummá. Ez nagymértékben lecsökkenti a telefonálás költségét, mivel az adatok digitális formában, interneten történő küldésének költsége jóval kisebb, mint a hagyományos telefonvonalak használatának díja.

A hazai felhasználók is több internetes telefonszolgáltatás közül választhatnak már, a Skype mellett többek között a UPC és az Euroweb internetszolgáltató (NeoPhone-X néven) is kínál ilyen lehetőséget. Főként üzleti előfizetőket gyűjt a hazai internetes telefonpiac legújabb szereplője, a tavaly ősszel alapított Korum Hungary Kft., amely két hónapja indította el szolgáltatását - mondta el érdeklődésünkre Békési Tamás, a társaság értékesítési munkatársa. Különösen azoknak éri meg ez a megoldás, akik sokat telefonálnak külföldre, így például nagy az érdeklődés az utazási irodák részéről.