A brit bíróság minapi ítéletében nem adott igazat annak a nőnek, aki 500 ezer fontot (740 ezer eurót) követelt a szigetországi Imperial Tobacco dohánygyártól egy precedens értékű perben. A dohányzás káros következményei miatt indított első európai kártérítési perben az özvegy arra hivatkozott, hogy tüdőrákban elhunyt férjét a gyár félrevezette - írja a Financial Times.

A pereskedést 1993 januárjában még a napi 60 szálat is elszívó Alfred McTear kezdte, amikor a betegségét diagnosztizálták. Miután a férfi 48 éves korában meghalt, a 12 éves jogi háborúskodást felesége vette át, aki arra hivatkozott: amikor férje 1964-ben dohányozni kezdett, a cigaretták csomagolásán még nem kellett a káros hatásokra figyelmeztető szövegeket feltüntetni. Mire ezt 1971-ben kötelezővé tették a szigetországban, a férfi már függő lett.

A dohányzás és a rák közti közvetlen kapcsolatot a nagy dohánygyárak közül egyedül el nem ismerő Imperialt végül felmentő bíróság 15 hónap után meghozott ítéletében azonban arra emlékeztetett, hogy már a hatvanas években is nagy nyilvánosságot kaptak a dohányzás káros hatásai. A kereset elutasítása nyomán a dohánygyártók fellélegezhetnek, hiszen ez alapján Európában aligha kell az Egyesült Államokban szokásos kártérítésiper-áradatra felkészülniük. (VG)