Júliustól indulnak a rákdiagnosztikai vizsgálatok a Pozitron Diagnosztikai Kft.-nél, amely - mint beszámoltunk - a napokban adta át a kétmilliárd forintos beruházással létrehozott budapesti központját. A létesítmény PET/CT berendezése a harmadik az országban. Az állami pénzből létrehozott debreceni központ bő tíz éve működik, a fővárosi Amerikai úti pedig néhány hete. A PET/CT használatával az eddiginél sokkal nagyobb biztonsággal és korábban felismerhetők a rákos elváltozások. A kapott kép a laikus szemével is sokkal részletgazdagabb a már használt CT-berendezésekénél - tájékoztatta lapunkat a társaság főorvosa.

Lengyel Zsolt elmondta, hogy máris több olyan magánszemélyt vettek előjegyzésbe, akik akár önerőből is finanszíroznák a 250 ezer forintos vizsgálatot, s érkeznek a megrendelések a rákbetegeket kezelő hazai kórházi osztályoktól, egészségügyi intézményektől is. A diagnosztikai központ ugyanis kétszáz ingyenes vizsgálatot ajánlott fel az Onkológiai Intézetnek, kétszázat az Egészségügyi Minisztériumnak, illetve az OEP-nek, ötvenet a SOTE Neurológiai Klinikájának, illetve a Pécsi Tudományegyetemnek. Ugyanakkor más finanszírozási módot kell találni a vizsgálathoz. Szakértők szerint ugyanis országosan évi 25 ezerre lenne szükség, ám ennyien nyilván nem tudják viselni annak költségeit. Részmegoldás az a fenti ötszáz vizsgálat is, amelyre a beruházó Interimport II. Kft. által létrehozott alapítványnak van pénze. A kiút az lenne, ha Országos Egészségügyi Pénztár támogatná a vizsgálatot. Erre egyelőre csak szóbeli ígéret van, az is a jövő évre vonatkozik, s nem tudni, hány vizsgálatra. Úgy tudjuk, a debreceni intézmény évi 2400-2500, egyenként 95 ezer forintos részvizsgálatra kap támogatást, ám ott a teljes vizsgálat háromszor ennyibe kerül.

A beruházó Interimport II. Kft. itt csak pénzügyi befektető. Alaptevékenységként évi 4-5 milliárd forint értékben gyárt fürdőszobai csapokhoz szabályozó alkatrészt, kizárólag exportra - tájékoztatta lapunkat az egyik tulajdonos, Bolgár György. Mint hangsúlyozta: a diagnosztika központot elsősorban nem vállalkozási céllal alapították, hanem mert meglévő vállalkozásaik nyereségéből valami hasznosat, jót kívántak létrehozni. (BHL)