Egy állásinterjún nem könnyű megállapítani, hogy a pályázónak mennyire jó az önismerete, de természetesen vannak megfelelő technikák, amelyek segítenek ebben - véli Tóth László, a felső vezetők felkutatására specializálódott Transearch Hungary Vezetői Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója. Az önismeret ugyanis több dolog függvénye. Nem mindegy, hogy mennyi időt töltött el az álláskereső különböző munkahelyeken. Ha valaki például már legalább tíz éve dolgozik, vélhetően számos visszajelzést kapott a környezetétől, így jóval nagyobb önismeret birtokában van, mint az, aki most hagyta el az iskolapadot - hangsúlyozta a szakember. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy azok, akik egyre feljebb kerülnek a ranglétrán, közben számos önismereti, vezetői tréningen vesznek részt, amelynek köszönhetően nemcsak fejlett önismeretet szereznek, de azt is megtanulják, hogyan kell kedvezőbb benyomást kelteni beszélgető partnerükben. Nekik tehát nem jelent gondot, hogy esetleg félrevezessék az interjúztatót. Minél magasabban képzett valaki, annál nehezebb megismerni az igazi arcát - tette hozzá Tóth László.

Ha egy autokratikus beállítottságú ember az interjú során azt állítja, hogy szereti a csapatmunkát és a demokratikus irányítás híve, nyilvánvalóan nem mond igazat. Csupán arról van szó, tudja, hogy a cégek többsége ezt szereti hallani, ezért a pozíció elnyerése érdekében olyasmit állít, amely nem felel meg a valóságnak. Tapasztalatok szerint az idősebbeknek jobb az önismeretük, viszont a fiatalabbak nyitottabbak a környezet visszajelzéseire.

Általában egy állásinterjún nem az a legfontosabb kérdés, hogy a pályázó mennyire ismeri önmagát, mégis előfordulhat, hogy az adott pozíciónál ez lényeges. Ha a megbízó cég kéri ennek vizsgálatát, akkor a megfelelő kérdésekkel ez felmérhető - mondta érdeklődésünkre Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója. Nem célszerű közvetlenül rákérdezni kompetenciákra, így többek között arra, milyen jó és rossz tulajdonságai vannak a jelentkezőnek, hiszen erre általában készülnek a pályázók. Célravezetőbb, ha az interjúztató azt kérdezi meg a jelölttől, hogy például milyen helyzetekben érzi jól vagy rosszul magát, mely jó tulajdonságai segítették a sikerhez.