Öt-hét százalékkal emelkedhet világszinten a turizmus 2005-ben - prognosztizálta Francesco Frangialli, a Turisztikai Világszervezet (WTO) főtitkára Madridban. Mint mondta: a 2004-es növekedési ütemet nehéz lenne tartani, még akkor is, ha az év első négy hónapja optimizmusra ad okot. Tavaly globálisan 760 millióan utaztak üdülni, ez a szám 69 millióval haladta meg a 2003-as évit. A főtitkár az idei legkedveltebb célpontok közül Törökországot emelte ki, ahol az első négy hónapban 25 százalékkal nőtt a turisták száma.

Várhatóan tovább növekszik az ázsiai országok népszerűsége. A WTO friss adatai szerint Kínában és Hongkongban is rekordmértékben nőtt a turisták száma 2004-ben. Kína például megelőzte a listán évek óta a negyedik helyen rangsorolt Olaszországot is azzal, hogy 2004-ben közel 27 százalékkal több, 41,8 millió turista érkezett az országba, mint az azt megelőző évben.

Magyarországon is jó évet várnak a szakemberek. Az év eleje és a tavasz is nagyon kedvezően alakult. Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója szerint a szállodákhoz beérkezett foglalások azt mutatják, hogy jól alakulhat a nyári szezon a magyar fővárosban. A vezető úgy véli: az idén átlagosan 8-10 százalékos növekedést lehet elérni. (VG)