Az E.On csoport 1,5 milliárd euróért eladta a Ruhrgas Industries (RI) nevű leányvállalatát a CVC Capital Partners befektetési társaságnak. A vételár az RI 300 millió eurós adósságállományának átvállalását is tartalmazza - jelentették be tegnap az E.On Energie éves müncheni sajtókonferenciáján.

A méréstechnikai és irányítóberendezések piacán az egyik vezetőnek számító RI eladásával befejeződött az energetikai óriáscég profiltisztítása, így az E.On a jövőben csak a gáz- és áramüzletágára koncentrálhat - mondta Wulf Bernotat, a konszern vezérigazgatója. Eközben az E.On folytatja terjeszkedését Európában. Belga leányvállalata révén a napokban megvette Hollandia ötödik legnagyobb energiaszolgáltatóját, az NRE-t, amely 275 ezer ügyfelet lát el árammal és gázzal.

Kulcsfontosságú az E.On kelet-közép-európai pozícióinak megerősítése is - hangsúlyozta Johannes Teyssen, az E.On Energie igazgatóságának elnöke. Az itthon több áram- és gázszolgáltató, illetve áramtermelő cégben érdekelt csoport Magyarországon a meglévő piaci pozíciójának megszilárdítására törekszik.

Bulgáriában, ahol az E.On 25 százalékos piaci részesedést ért el, befejezéséhez közeledik a tavaly megvásárolt két helyi áramszolgáltató - a Gorna Orjahovica és a Várna - konszolidációja. Romániában az Electrica Moldovában szerzett 51 százalékkal az E.On 11 százalékot hasított ki magának a helyi árampiacból. Csehországban az MME és a JCE áramszolgáltató megvételével egy csapásra 22 százalékhoz jutottak. Ezekben az országokban erőművek vásárlását is fontolgatják.

Amíg regiónkban a cégvásárlások, addig Németországban a fejlesztések viszik a prímet a következő években. Johannes Teyssen elmondta: 2007-ig 6,8 milliárd eurót fordítanak erőműépítésre és hálózatfejlesztésre. Bajorországban egy 800 megawattos gázüzemű erőmű építésébe kezdenek, a Ruhr-vidéken pedig 2011-ben adják át 1000 megawattos szenes áramtermelőjüket. A leállított erőművek újraindítása 1500, a meglévők felújítása 500 megawattos többletkapacitást eredményez.

A fejlesztésekben kiemelt szerep jut a szélenergiának. A jelenlegi, 7050 megawattos névleges összkapacitást 2010-re 12 ezer megawattra növelik. A széljárás bizonytalansága miatt ezzel mindössze 500 megawattnyi hagyományos hőerőművi kapacitást tudnak kiváltani. Ez alig több, mint egyetlen paksi blokk teljesítménye.