Mind a fizikai, mind a szellemi munkakörök esetén 99 százalékban meghirdeti az álláslehetőségeket az 570 főt foglalkoztató vegyipari vállalat, a Szegeden működő Phoenix Kft. - közölte lapunk érdeklődésére Nagygyörgyné Csáki Katalin, a társaság humánerőforrás-menedzsere. Egyes vezetői munkakörök esetén azonban fejvadász cég segítségét veszik igénybe, de ezzel párhuzamosan meg is hirdetik a pozíciót. A társaságnak több száz önéletrajzot tartalmazó belső adatbázisa van, amelyet folyamatosan frissít. Az önéletrajzokat maximum öt évig őrzik meg, a jelentkezők hozzájárulásával. Az országban egyedül iskolai rendszerű gumigyártó szakmunkás képzésben vesz részt a kft. mint gyakorlati képzőhely. E munkájukat éveken át a Kereskedelmi és Iparkamara Kiváló gyakorlati képzőhely, valamint Kiváló kamarai képzőhely címmel ismerte el. Az itt végzett vegyipari, gumiipari feldolgozó szakmunkásokat lehetőség szerint alkalmazza is a társaság.

A felvételi eljárás a szellemi munkakörök esetén három, a fizikainál két fordulóból áll. Az önéletrajzok szűrését követően a kiválasztott jelentkezőket először egy HR-interjúra hívják be. A személyes találkozó során kiderül, hogy az illető mennyire nyitott, milyen kommunikációs készsége van, mennyire képes a csapatmunkára. Az első körben megismerik a pályázó elképzeléseit, egyúttal vázolják a cég elvárásait, feltételeit. A HR-interjút egy szakmai követi, amikor megvizsgálják, hogy a jelöltnek megvannak-e azon tulajdonságai, amelyek a pozíció betöltéséhez elengedhetetlenek. A vezető pozíciók esetén a harmadik körben már csak 2-3 pályázó marad, akik közül kiválasztják a megfelelő szakembert a következők alapján: munkakörhöz kapcsolódó feladatmegoldások, nyelvi készség, valamint esetenként pszichológusi vizsgálat (előzetes pályázói hozzájárulás alapján). Bár a követelmények munkakörtől függők, vannak olyan elvárások, amelyek minden munkatársnál fontosak. Ezek közé tartozik a lojalitás, a megfelelő munkabírás, a jó kommunikációs készség, a csapatban való együttműködés, valamint a precizitás.

A társaság pályakezdőket is foglalkoztat, és folyamatosan tartja a kapcsolatot a Szegeden működő középiskolákkal, ahol pályaválasztási állásbörzéken is megjelenik. Emellett egyes egyetemekkel is kapcsolatban áll. A társaság HR-menedzsere fontosnak tartja a belső karrierépítést amelyre lehetőség nyílik mind fizikai, mind szellemi területen.