Újabb területtel bővül az ingatlanfejlesztők játéktere a Ferencvárosban: ezúttal sikeres középső körzetek után a külső-ferencvárosi kerületrészben indulhatnak beruházások és felújítások a formálódó szociális városrehabilitációs program keretében. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot a hét elején írta alá Göncz Kinga miniszter, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Gegesi Ferenc, a városrész polgármestere.

A külső-ferencvárosi szociális városrehabilitációs program megvalósítását több száz millió forinttal támogatja a Fővárosi Önkormányzat. A kerület biztosítja a fővárosi forráshoz szükséges önrészt. Az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium pedig a szakértői háttérhez és az európai uniós támogatáshoz való hozzáféréshez nyújt segítséget.

A program célja, hogy a Gubacsi út-Illatos út térségében élő halmozottan hátrányos helyzetű, többségében roma családok társadalmi beilleszkedési lehetőségeit bővítse, megbélyegzettségüket csökkentse, a jelenlegi környezetükből való kilépésüket segítse, valamint hogy előkészítse a kerület lakott területektől távol eső, ipari környezetben lévő telepének bontását. E célok végrehajtására januárban megkezdi működését egy szociá-lis városrehabilitációs programiroda.

A főváros a VIII. kerületi Magdolna negyed, a IX. kerületi dzsumbuj és a X. kerületi Bihari utca egy részének rehabilitációjához a következő négy évben 1,8 milliárd forintos támogatást ad. A három térség fejlesztési programja gyökeresen eltér egymástól. A Magdolna negyedben megvalósítandó program támogatásáról már határozott a főváros, a Bihari utcáról a jövő hónapban döntenek. A dzsumbuj esetében erről a konkrét program megismerése után lehet szó.

A Középső-Ferencváros rehabilitációs területén a telkeket az önkormányzat kisebb csomagokban értékesíti. Az így mesterségesen visszafogott kínálat hamar tulajdonosra talál. A Millenniumi Városközpont terület felértékelő hatására a Soroksári út és a Haller utca közelében indultak be legújabban jelentős fejlesztések. Így a telkek iránti fokozódó kereslet hatására az árak szűk másfél év alatt 50 százalékkal emelkedtek. Az Otthon Centrum szerint a fejlesztési potenciál itt jól illeszkedik az igényekhez, s a 100-150 lakásos új projektek pont ideális méretűnek számítanak a piacon.