Az étkezési utalványok tehermentes értékhatárának növelése valamelyest mérsékelheti a megszorító intézkedések okozta hátrányokat – állapítja meg egyebek között a GKI Gazdaságkutató Zrt. a Szonda Ipsos Piackutató Intézet adatai alapján készített tanulmányában. Jelenleg ugyanis 9 ezer forint a melegétel-utalvány adómentes értékhatára, a hidegétel-utalványé 4500, a dolgozók pedig átlagosan 8356, illetve 4353 forint értékben kapják havonta. A kutatóintézet azt tartaná legcélszerűbbnek, ha az értékhatár 5, illetve 10 ezer forintra emelkedne.
A GKI szerint az lenne a cél, hogy a kétféle étkezési utalvány értéke közötti különbség növelésével a munkáltatókat a melegétel-utalványok alkalmazására ösztönözzék. Az érvek közt szerepel, hogy a csak a fehérgazdaságban használható étkezési jegyek fogyasztói típusú adóbevételt teremtenek, és hozzájárul a vendéglők stabil, legális működéséhöz. Emellett növeli a forgalmazók, az Accor Services Magyarország, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexho Pass Hungaria bevételét.
Az azonban biztos, hogy 2002 óta – ha lassan is, de – folyamatosan csökken az alkalmazottaiknak hidegétel-utalványt nyújtó cégek aránya, és egyre több munkáltató rendeli meg a melegétel-utalványokat. A versenyszférában 2006. év elején 1,6 millióan részesültek hideg- és 430 ezren melegétel-utalványban. VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.