BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok magyar termékben van rákkeltő guar gumi adalék, nézzék a tájékoztatót!

 Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó, dioxint tartalmazó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője, Búza László az InfoRádióban felszólított mindenkit: ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója az InfoRádióban elmondta: folyamatosan gyarapszik azon vállalkozások listája, amelyek használják az E412-es számú alapanyagot, akár a 200 ezret is elérheti a cégek száma. A mérgező guart gyomnövény magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Búza László szerint vasárnap délig hét mintát vittek be vizsgálatra az igazgatóságra, mindegyik egy vállalkozótól származik, aki ugyan konkrétan indiai eredetű guar gumit nem használ, de attól tart, hogy a Franciaországból importált előkeverékben esetleg előfordulhat. Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt. Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is. Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetően veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltő dioxint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.