Cégvilág

GVH-bírság a postának és a Lapkernek

Összesen közel egymilliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Posta Zrt.-re és a Magyar Lapterjesztő Zrt.-re kartellezés miatt – derül ki a közleményéből. A két társaságnak egyenként 468-468 millió forintot kell fizetnie, mivel versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással. A különféle sajtótermékeket vagy kiskereskedelmi egységekben lehet megvenni (árus terjesztés), vagy egy lapterjesztő vállalkozás viszi házhoz azokat (előfizetéses terjesztés), 1998-ig mindkét feladatot a Magyar Posta végezte el. Ekkor azonban a cég eladta regionális újságterjesztő vállalkozásait a francia érdekeltségű Magyar Lapterjesztő Zrt.-nek (Lapker).

A GVH kiderítette, hogy a Lapker és a posta valamikor 2001 szeptembere és decembere között versenykorlátozó megállapodást kötött. Először az 1998 és 2001 között hatályos, a posta regionális újságterjesztő cégeinek privatizációja kapcsán kötött megállapodásban szerepelt, hogy a cég nem törekszik arra, hogy maga juttassa el a lapokat a nyomdából a kiskereskedőkhöz. A 2002 és 2007 közötti időszakra szóló megállapodásban ennek köszönhetően a posta elérte, hogy a postahivatalokban eladott lapok fejében a Lapkertől kapott jutaléka 13-ról 23,5 százalékra nőjön. Az egyezség 2003. januártól hatályos módosítása során végül a Lapker is bevállalta, hogy nem kapcsolódik be a posta felségterületének számító előfizetéses lapterjesztésbe. A megnemtámadási megállapodás kapcsán ekkor a Magyar Posta piacszervezési díjként egyszeri 260 millió forint összegű ellentételezésben részesült annak fejében, hogy újabb öt évig nem rontja a Lapker üzletét. VG

Jogorvoslat

A Magyar Posta Zrt. érthetetlennek tartja a Gazdasági Versenyhivatal döntését – közölte érdeklődésünkre Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője. A Lapker Zrt. pedig közleményben tudatta, hogy nem ért egyet a GVH határozatában foglaltakkal. Mindkét cég a bírósághoz fordul jogorvoslatért.


Kapcsolódó cikkek