A sportszakma dr. Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívót javasolja a Nemzet Sportolója címre, a 12 fős társaságban Zsivótzky Gyula halálával megüresedett helyre. Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkára tegnap fogadta a Nemzet Sportolóit, akik a bírálati folyamat lezárásaként áttekintették a listát, melyet a múlt héten, a sportban működő hat civil szervezettel közösen alakítottak ki.

A listán 8 kimagasló sportegyéniség szerepelt, abc sorrendben: Grosics Gyula (labdarúgó), dr. Kárpáti György (vízilabdázó), Kulcsár Gergely (atléta), Monspart Sarolta (tájfutó/sífutó), dr. Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívó), Rózsavölgyi István (atléta), dr. Schmitt Pál (vívó) és dr. Török Ferenc (öttusázó). A keddi megbeszélés résztvevői, végül a többség javaslata alapján, egyetértésben nevezték meg jelöltjüket.

Elbert Gábor sport szakállamtitkár, elfogadva az állásfoglalást, a sportszakma képviseletében tehát Rejtő Ildikót ajánlja Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője ezen javaslat alapján terjeszti be a Nemzet Sportolója cím jelöltjét a Kormány elé.

A Sporttörvény értelmében, a Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, s azon 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltött be a honi sportéletben.