Nehéz dolguk lesz azoknak a vezetőknek, akiknek arról kell értesíteniük a kollégáikat, hogy alig vagy egyáltalán nem lesz a cégnél fizetésemelés. A megszorító intézkedések, illetve a járulékemelés hatására ugyanis egyre több munkaadó igyekszik majd béremelés helyett juttatásokkal kiegészíteni a dolgozók havi bérét. Különösen ott lesz kínos magyarázkodni, ahol bár a dolgozóknak azt mondják, rosszul megy a cégnek, ám a menedzsment mégis új autóval jár, frissen festett irodában, luxusbútorok között üldögél, miközben a munkavállalóknak semmilyen extra nem jut. A fizetésemelés elmaradása azonban nem minden esetben kellemetlen magyarázkodás, sőt, a munkatársak részéről „elfogadható” jelenség is lehet, ha a cég kommunikációja és a tapasztalatok egyaránt bizonyítják, a talpon maradáshoz muszáj összébb húzni a vállalat „nadrágszíját”. Ha a cég előtte sokat nyújtott a munkatársaknak – például kiszámíthatóságot, alapvetően barátságos légkört és hiteles kommunikációt –, akkor a kollégák, bár nem örömmel, de elfogadják a helyzetet – hangsúlyozta Németh Gergely. A Corporate Values Kft. szervezetpszichológusa hozzátette: ha azt közlik a dolgozókkal, hogy a cég fizetésképtelen, ám óriási partit szerveznek a vezetők, esetleg egy-két kiváltságos dolgozó például üdülést kap egy távoli országba, akkor az mindenképp kikezdi a mondottakat. Az sem veszi ki jól magát, nem növeli a motivációt, ha a munkatársak nem látják, hogy születtek intézkedések a helyzet javítására, sőt az a legrosszabb, ha azzal szembesülnek, hogy a vezetők feladták a küzdelmet a vállalat megmentéséért.
Javíthat a helyzeten, ha a kiemelkedően teljesítők kapnak valamilyen apró figyelmességet vagy elismerést – a szóbelin és erkölcsin túlmenően. Ilyen lehet például a bónusz szabadság, a béren kívüli juttatás. Az adómentesen adhatókra szánt öszszeg egyébként évről évre nő, a Hewitt Átfogó kompenzációs kutatása alapján az idén 120–450 ezer forint közötti öszszeget használhattak fel a dolgozók.
Németh Gergely szerint ha fizetésemelésre nem is jut keret a cégeknél, az azonban lényeges, hogy a bérek korrekciója megtörténjen, vagyis legalább az infláció mértékével nőjenek. VG