Ezúttal is minden korábbinál több – összesen mintegy 580 – jármű vághat neki a harmincadik, jubileumi Dakar-ralinak. A szervezők tájékoztatása szerint ötven országból közel 270 motoros, több mint 200 autós és száz kamionos versenyez majd a világ leghíresebb terepraliján. Hazánkat összesen tíz egység (négy autós, négy kamionos és két motoros) képviseli a januári száguldáson.

A sivatagi show az elmúlt esztendőhöz hasonlóan – és a megelőző esztendők hagyományaitól eltérően – 2008-ban is január első szombatján indul Lisszabonból. Az össztáv 9273 kilométer lesz, ebből a szelektív szakaszok hossza 5736, 1500 kilométerrel több, mint tavaly.

A rali költségvetése is évről évre nő. A szervezők csak a nevezési díjakból több tízmillió euróra számíthatnak, és folyamatosan emelkedik a közvetítési jogokból származó bevétel is, hiszen a Dakart egyre több országban tűzik műsorra.

A sivatagi show eseményeit a tavalyelőtti 178 után tavaly 185 országban kísérhették figyelemmel világszerte, s a közvetítéseket csak Európában 150 millióan nézték. Mindeközben a versenyen részt vevő csapatok is több százmillió eurót költenek összesítve. A leggazdagabb gyári istállók büdzséje elérheti az 50 milliót, míg a legkisebb csapatok néhány százezer euróból gazdálkodnak – jegyezte meg több elemző is a hamarosan kezdődő futammal kapcsolatban.