"A WANO (Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége) a tagerőművekben, így a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél is rendszeres időközönként vizsgálatokat bonyolít le. A WANO partnervizsgálati programjának célja, hogy a tagerőműveknek lehetőségük legyen a saját tevékenységüket összehasonlítani a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal egy külső, nemzetközi szakemberekből álló vizsgálócsoport által lefolytatott objektív vizsgálat során", áll az atomerőmű közleményében.

A világszövetség – megalakulását követően – az első partnervizsgálatát a paksi atomerőműben folytatta le 1992 februárjában, melynek utóvizsgálata 1995-ben zajlott. A WANO Moszkvai Központ (MC) kezdeményezésére 2004-ben a paksi atomerőmű felajánlotta, hogy 2005-ben ismét fogadja a WANO vizsgálócsoportját. Erre a vizsgálatra 2005. november 14. és 25. között került sor. A WANO-partnervizsgálatok lebonyolítási rendje szerint minden vizsgálatot 1,5–2 év múlva követ egy utóvizsgálat, melynek célja, hogy a vizsgálók a helyszínen győződjenek meg az eredeti vizsgálatuk során megállapított hiányosságok erőmű általi kezelésének eredményességéről.

A paksi atomerőműben a WANO moszkvai központjával lefolytatott előzetes egyeztetés alapján az utóvizsgálatra 2008. február 18–22. között került sor. A vizsgálócsoport 6 tagja a 2005. évi partnervizsgálat során megtekintett területeken végzett ellenőrzést. A munkacsoport tagjai helyszíni bejárásokat, ellenőrzéseket és személyes interjúkat tartottak.

A WANO-utóvizsgálat során a szakértők a 2005. évi vizsgálatot követően javasolt 19 javítandó terület (pl. üzemviteli személyzet kommunikációja; berendezésjelölés; vegyészeti folyamatos analitikai rendszer működése; vezetői ellenőrzési tevékenység egységesítése) intézkedéseinek hatékonyságát értékelték. Minden területen jelentős előrehaladást tapasztaltak az intézkedések végrehajtása, illetve eredményessége terén. A vizsgálócsoport a tűzvédelem területén olyan pozitív gyakorlatot (videooktatási anyagok alkalmazása) állapított meg, amelyet követendő tapasztalatként kíván feltüntetni a WANO weboldalán, és alkalmazásra javasol a többi erőmű részére. Paks, 2008. február 22.