Cégvilág

Biobenzint fejleszt a Shell

A Shell és a Virent Energy Systems, Inc. bejelentette, hogy közös kutatási-fejlesztési tevékenységet végeznek annak érdekében, hogy növényi cukorszármazékok etanol helyett közvetlenül benzinné és benzinkeverék-összetevővé alakíthatók legyenek.

Az együttműködés olyan új bioüzemanyagok megjelenését jelezheti, amelyek magas keverékarányokban használhatók a normál benzinmotorokban. Ezzel elkerülhetővé válna a speciális infrastruktúra, nem lenne szükség új motorok fejlesztésére és keverő-berendezések használatára.

A Virent BioFormingTM technológiája katalizátorok alkalmazásával alakítja a növényi cukrot a kőolaj-finomítókban létrehozottakhoz hasonló szénhidrogén-molekulákká. A cukrokat hagyományosan etanollá erjesztik és finomítják.  Ezeknek az új biobenzin-molekuláknak magasabb az energiatartalmuk, mint az etanolnak (vagy a butanolnak), és hatékonyabb üzemanyagok is. Gond nélkül keverhetők, így hagyományos vagy etanoltartalmú benzin is előállítható belőlük.

A cukrok a hagyományos bioüzemanyag-nyersanyagok (búza, kukorica és cukornád) mellett nem étkezési forrásokból is kinyerhetők, pl. kukoricaszárból, búzaszalmából és a nádcukor-gyártás melléktermékéből.

A két vállalat egy éve végez közös kutatómunkát. A BioFormingTM technológia gyors ütemben fejlődött mind a hozam, mind pedig a termékösszetevők és a költségek tekintetében is. A jövőben a technológia további fejlesztése és a nagy volumenű kereskedelmi termelésre való kidolgozása kerül előtérbe.

„A mai bioüzemanyagok technológiai tulajdonságai megnehezítik a széles körben történő alkalmazásukat” – mondta Dr. Graeme Sweeney, a Shell Future Fuels and CO2 (a jövő üzemanyagaival és a szén-dioxiddal foglalkozó részleg) alelnöke. Az alkalmazkodás érdekében folyamatosan módosítják mind az üzemanyag-forgalmazás infrastruktúráját, mind pedig a gépjárműmotorokat; azonban a Virentéhez hasonló új üzemanyagok megjelenése a láthatáron, amelyek a benzinhez és a gázolajhoz hasonló, vagy még előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, izgalmas lehetőségeket jelentenek.”

Dr. Randy Cortright, a Virent Energy Systems technológiai vezérigazgatója, alapítótársa és alelnöke a következőt nyilatkozta: „A Virent bebizonyította, hogy a cukrok a mai benzinkeverékekkel azonos szénhidrogén-keverékekké alakíthatók. Termékeink funkcionalitása és teljesítőképessége felveszi a versenyt a kőolajbenzinnel. A Virent egyedülálló katalitikus eljárása a biomasszából származó különféle nyersanyagok felhasználásával versenyképes áron állít elő biobenzint. Elért eredményeink teljes mértékben indokolják a technológia kereskedelmi előállításának felgyorsítását.”

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek