A sonka esetében szoros összefüggés van az ár és a minőség között - mondta a Hússzövetség elnöke, hozzátéve: a 600 és 1.600 forint között mozgó árak a minőségre is utalnak. - tudósít az InfoRádió.
A legborsosabb árat a parasztsonkáért kell fizetni. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az olcsóbb, párszáz forintos, kötözött sonkának nevezett termékben kevesebb hús van, mint a valódi sonkában.
A Kosár Magazin tesztjéből az derül ki, hogy 17 gyártóból csak három tünteti fel a hús arányát ezekben a termékekben. A készítményekben a hústartalom 45 és 70 százalék között változott, ráadásul gyakran ez a hús nem is sertéssonka, hanem az olcsóbb lapocka. Emellett legalább 25 százaléknyi vizet, páclét is tartalmaztak a termékek, valamint adalékanyag, például tartósítószer is van bennük.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az olcsóbb, rosszabb minőségű termékek, éppen úgy, mint a korábbi években, általában külföldről érkeznek, de a fogyasztók már rájöttek, hogy az 500-600 forintos kötözött áruk nem azok, amelyeket húsvéti sonkának ismernek Magyarországon.
A drágább áruk hagyományos érleléssel és nagy mennyiségű páclé hozzáadása nélkül készülnek. Az importverseny hatása a másik hagyományos húsvéti étel, a tojás árában is megjelenik. A tojástermelők korábban 40-50 forintos árral számoltak, de még most is 30 forint körül vagy alatt van az árszint.
InfoRádió-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.