Akár már jövőre is elérheti vagy meghaladhatja a csirkecomb kilója az ezer forintot. Ezt prognosztizálja Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, aki költségalapon védhetetlennek látja az áremelkedést.
Az elkerülhetetlen drágulás hátteréhez tudni kell, hogy a baromfiárak együtt mozognak a sertéshúséval. A sertéshús ára hatalmasat zuhant, ezért a baromfit is alacsony áron lehet értékesíteni. Á
Ám éppen ez az a pillanat, amikor kezd élénkülni a sertéshús iránti kereslet, amely június közepére-végére várhatóan felerősödik, s ez magával húzza a baromfiárakat is.
"A gabonaárak és vele a takarmányárak is magasak maradnak, és költségeik beépülnek a baromfiárakba. Ez a drágulás egyik közvetlen oka. A másik, hogy a körülmények miatt a termelők nem bírják a versenyt és felhagynak a baromfitartással, ami hiányt okoz, s emelkednek majd a baromfiárak" – mondta Bárány László.
Szerinte a csirkecomb kilója augusztusra átlépheti a kilónkénti nyolcszáz forintot. "Ez a jóslat a jelenlegi árak ismeretében bátor elképzelésnek tűnhet – mondta –, de a baromfiszektor költségnövekedése évente 15–20 százalékos. Ma egy kiló csirkecomb nettó átadási ára 420–450 forint, ám a vásárlók 630–680 forintot fizetnek érte. Ez oda vezet, hogy 2009-re, legkésőbb 2010-re a csirkecomb kilója meghaladhatja az ezer forintot."
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Nyugat-Európában a csirkecombért 4,2-4,8 eurót adnak kilónként, a csirkemellfiléért pedig hét-tíz eurót fizetnek – a kiszereléstől függően. "Miért lehetne itthon ugyanazt a – gyakran még drágábban előállított – terméket harminc-negyven százalékkal olcsóbban adni?" – kérdezte az elnök.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.