Cégvilág

EMFESZ-gázerőmű Nyírtasson

Mintegy négyszázmilliárd forintos zöldmezős beruházással Európa legnagyobb gázerőművét építi fel az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató (EMFESZ) Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtasson – jelentette be a vállalat csütörtökön. A liberalizált magyar földgázpiac közel nyolcvan százalékát birtokló, az idén a lakossági gázpiacra is kilépett társaság hat, egyenként 400 megawatt kapacitású gáztüzelésű, villamos áramot termelő erőművet tervez, ebből első lépésben 800 megawattnyi beruházás készül el. Ennek építése 2009-ben kezdődhet, beüzemelése 2011-re várható. A teljes erőmű 2013-ra készülhet el.

Az EMFESZ a szovjet utódállamokból származó ukrajnai gázvezeték, a 400 és 750 kilovoltos villamos vezetékek és a hűtéshez használható Tisza vizének közelsége miatt választotta az észak-alföldi falut beruházásának helyszínéül. Az erőmű alapját – az európai átlagnál olcsóbb közép-ázsiai vagy ukrán energiahordozó – az EMFESZ közvetett résztulajdonosától, az orosz–ukrán RosUkrEnergótól annak leánycégén, az ukrajnai Ukrtranszgazon keresztül jut el a magyar határig.

A beépített gázturbinák a Közép-Ázsiából egy közvetlenül az erőműhöz megépített célvezetéken érkező földgázt 58 százalékos hatásfokkal képes villamos energiává alakítani. A társaság kommunikációs vezetője, Sesztakov Borisz a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy ezzel Magyarország jelenlegi, nyolcezer megawatt villamosenergia-szükségletének negyedét képes biztosítani. Mindazonáltal a Mavir számításai szerint 2020-ig a leamortizált blokkok helyére és a növekvő igények fedezésére 6600 megawatt új kapacitásra lesz szükség az országban, ezért a beüzemelésig változhat ez az arány.

A beruházás a vállalat már létező EMFESZ Erőmű Kft. projektcégén keresztül valósul meg. A számítások szerint az energiatermelés beindítása után közel kétszázan kapnak munkát az üzemben. A kommunikációs vezető hansúlyozta: az erőmű létesítéséhez sem állami, sem uniós támogatást nem kapnak. A beruházást 15 százalékában önerőből, 85 százalékban pedig az OTP vezetésével megalakult banki konzorcium által nyújtott hitelből finanszírozzák.

tegnap Visszaléptek Kijevben

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter célszerűtlenségre hivatkozva megvétózta az állami UkrEnergo és az EMFESZ vegyes vállalat létrehozásának tervét, amelyet egy helyi elosztó rendszer megvásárlására alapítottak volna. Ezt egy tegnapi ukrajnai sajtótájékoztatón jelentette be, hozzátéve: az állami vagyonügynökség sem hagyta jóvá az ügyletet.

A cég szóvivője lapunknak elmondta: az odesszai eseménynek nincs köze a magyarországi projekthez, de hangsúlyozta, fellebbeznek a döntés ellen.

A cég szóvivője lapunknak elmondta: az odesszai eseménynek nincs köze a magyarországi projekthez, de hangsúlyozta, fellebbeznek a döntés ellen.-->

Kapcsolódó cikkek