Cégvilág

Álomsziget Óbudán - a tét 1,5 milliárd euró megsokszorozása

Városrendezés, városalakítás, vízió vagy egyszerű ingatlanspekuláció? Lehet, hogy ez mind együtt jelenik meg a budapesti Óbudai-szigeten, amely szerencsejáték- és konferencia-központtá alakul. Előzetes a manager magazin összevont nyári számából.

VÍZIÓ Egy héttel a foci Eb kezdete előtt ott álltam az Árpád híd szigeti lehajtójánál, az Óbudai-sziget felé fordulva, becsuktam a szemem és igyekeztem elképzelni, mi lesz itt mondjuk négy-öt év múlva. „Láttam”, amint szerencseéhes turisták nagy buszai sorakoznak és arra várnak, hogy végre behajthassanak a bűnbarlangoknak is helyet ígéret földjére. Nagyon izgulnak, hiszen messze közép-európai földön nincs még egy ilyen nagy pénznyerési lehetőség. Kelet-Európa Las Vegasa lenne ez – ha nem számítjuk Bezenyét, az addigra ugyancsak felvirágzó magyar határfalut. De nem csak őket láttam. Ezrek jöttek a konferencia-központba, százak forgolódtak a kikötőben, a hotelek tetején meg a piros és a zöld lámpák közül már csak az előbbiek világítottak – rég elkelt az összes szoba.

Új születik Annyiban tényleg mérföldkő lesz, hogy egy régi, neuralgikus fővárosi ponton valami új születik és – főleg a kaszinó miatt – sok milliárd euró mágnese lehet. A kongresszusi központ nem lesz ugyan amerikai léptékű, mint négy-öt éve gondolták, de ha tényleg megépül a 3000-3500 fő befogadására képes komplexum, akkor ide lehet hozni a közepeseknél kicsit nagyobb kongresszusokat is, és mint tudjuk, azok vendégei hat-nyolcszor költenek többet, mint az átlagos turista. Ez lenne a szélesebb körre kiterjedő gazdasági hatás, igazából ezért érdemel figyelmet ez az álom. Már megint egy gigantomán spekuláció vagy tudatos városépítészet? Egyelőre nem tudjuk, a valódi hatásokat senki sem elemezte. A beruházónak persze vannak megtérülési számításai és több évtizedre biztonságban van, hiszen az egész projekt lelke, a kaszinó nyugodtan fogadhatja a vendégeket, ugyanis a most megígért szabályok szerint húsz évig senki sem kaphat ilyen engedélyt kétszáz kilométeres körzetben. Ráadásul a koncesszió további tíz évvel meghosszabbítható.

A tét Ha nem elegendő ennyi idő, akkor bele se vágjanak. De elég szokott lenni. Minden ágazati elemzés szerint normál – tehát nem kiemelkedő – forgalom mellett mind a koncessziós díj (évi 900 millió forint), mind az ingatlanberuházás jövedelemtermőre fordul már a futamidő második felében. Másfél milliárd euró visszapörgetéséről és megsokszorozásáról van szó. Ez a tét. A Pénzügyminisztérium és a nyertes pályázó, a koncessziós kiírásra alakult ÁlomSziget Entertainment Zrt. legkésőbb a nyár végére megállapodhat a szerződés részleteiről. Az Álomsziget összesen 350 000 négyzetméter beépített területéből a kaszinó 40 000 négyzetméteres lesz. A játékosok kétszáz asztalnál és több mint négyezer nyerőgépen próbálhatnak szerencsét, a létesítmény ezzel a mérettel Európa legnagyobb kaszinója lesz. A szigeten várhatóan háromezer szobával és ezer apartmannal ellátott szállodákat építenek. A tervekben ezerötszáz férőhelyes színház, a római kultúrát bemutató múzeum, bevásárló-, konferencia- és szórakoztató-központ is szerepel. A parton pedig háromszáz férőhelyes kikötőt alakítanak ki.

A cikk teljes egészsében a hamarosan megjelenő manager magazinban lesz olvasható

kongresszus kaszinó négyzetméter Álomsziget ingatlan koncesszió
Kapcsolódó cikkek