Az E.On Földgáz Storage Zrt., Magyarország egyetlen földgáztároló vállalata ma megtartotta az első hazai tárolói kapacitásaukciót, tudatta lapunkkal a társaság. A három cég részvételével lebonyolított aukción 30 millió köbméter tárolói kapacitást kínáltak fel. Az aukciót a Magyar Energia Hivatal felügyelete alatt tartották és a résztvevők 10, egyenként 3 millió köbméteres csomagra tehettek ajánlatokat több körben.

Az E.On Földgáz Storage alapesetben a hazai gázszolgáltatók és a versenypiaci kereskedők részére a gázév kezdete előtt tárgyalásos úton biztosítja az éves kapacitás-lekötést. A mostani aukciót egy technikai fejlesztésnek köszönhető kapacitástöbblet váltotta ki: „Ez az első alkalom, hogy a vevői igények meghaladták a rendelkezésünkre álló tárolói kapacitást, így a szabályozással összhangban aukcióra bocsátottuk a 30 millió köbméternyi többletkapacitást. Úgy gondoljuk, hogy ez az aukció növeli a tárolói piacon a transzparenciát”, mondta Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Storage Zrt. igazgatósági elnöke.

Klaus Hammer hangsúlyozta, hogy a tárolókapacitás iránti megnövekedett kereslet egyfelől a gázpiaci verseny élénkülését jelzi, másfelől alátámasztja a magyar kereskedelmi tárolók bővítésének szükségességét. Az E.On Földgáz tavaly 200 millió köbméterrel bővítette zsanai gáztárolóját, mely többletet jelenleg a Magyar Szénhidrogénkészletezési Szövetség (MSZKSZ) használja stratégiai tartalék céljára.

A társaság megkezdett egy további, 600 millió köbméteres bővítést is, mely 2009 őszére készül el. A bővítések után az E.ON Földgáz 4,3 milliárd köbméter tárolói kapacitással rendelkezik majd, mely jelentős növekedés a tulajdonosváltáskor meglévő 3,4 milliárdhoz képest. A társaságnak jelenleg 11 hazai ügyfele van és az ügyfélkört elsősorban külföldi partnerekkel kívánja bővíteni, hogy ezáltal regionális szereplővé váljon a tárolói piacon.