Cégvilág

Elképesztő: világméretű kartell uralta a légi teherszállítást

Négy légitársaságot, az Air France-KLM-et, a SAS-t, a Martinair-t és a hong kongi Cathay Pacific-et az Egyesült Államok 504 millió dollárra büntette, mert összebeszéltek teherszállítási díjaik meghatározásakor.

Amerikai, EU-s és ausztrál nyomozók derítettek fényt az összeesküvésre a világ egyik legnagyobb kartellvizsgálata során - írja a Financial Times. Összesen mintegy 30 légitársaság, de számos magánszemély után is nyomoznak.

A mai napig az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma több mint 1,2 milliárd dollár büntetést rótt ki légivállalatokra, az eddigi legmagasabb összeget egyetlen bűnügyi antitröszt vizsgálat során. A mostani döntés legnagyobb büntetését az Air France-KLM viseli, 350 millió dollárral – ami egyben a minisztérium történetének második legnagyobb kirótt bírsága.

Még tavaly az igazságügyi minisztérium a British Airways-t és a Korean Airt büntette egyenként 300 millió dollárra, ármegegyezéseik miatt, melyet mind a teher-, mind az utasszállításban is alkalmaztak. Az ausztrál Qantas-t és a Japan Airlines-t 61, illetve 110 millió dollárral büntették akkor.

Egy másik esetben a British Airways illegális együttműködését a Virgin Atlantic-kal fedték fel; utóbbi céget azonban felmentették a bírság alól, mivel elsőként segített az összeesküvés feltárásában – a British ekkor is mintegy 243 millió dolláros büntetést kapott.

A Lufthansa a Virginhez hasonlóan megúszta a bírságokat: ő a teherszállítási kartell feltárásának 3 éves nyomozásában működött döntően közre.

british airways klm air france sas antitröszt Lufthansa kartell
Kapcsolódó cikkek