Cégvilág

Megnyugodhatnak a kávé szerelmesei – új kutatási eredmények

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban számos feltételezés született. A legfrissebb tanulmány szerint hosszútávon nem okoz egészségkárosodást a kávéfogyasztás, sőt, a szívbetegség kockázatát csökkenti is.

A madridi Universidad Autonoma kutatói több évtizeden keresztül kísérték figyelemmel mintegy 84 ezer amerikai nő, és 41 ezer férfi életét. Az 1980-tól 2004-ig tartó vizsgálódás során kiderült: maximum napi hat csésze kávé elfogyasztása nem növelte a középkorú résztvevők halálozási arányát, sőt: a nők esetében a szívbetegségek kockázata még csökkent is a kávéfogyasztás miatt. A tanulmány készítői nem találták összefüggést a kávéivás, és a rák előfordulásának esélye között sem. A koffeinmentes kávé fogyasztása valamelyest csökkentette a halálozási arányt – tudósít a Reuters.

"A tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávéfogyasztásnak nincs jelentős egészségkárosító hatása. Hosszú távon a kávé fogyasztása pozitív hatásokkal jár" – nyilatkozta a kutatást vezető Esther Lopez-Garcia.

Ugyanakkor a kávé rövidtávon okozhat egészségügyi kockázatot. Egy januárban megjelent tanulmány szerint a napi két adagnál több kávét ivó terhes nők esetében kétszer akkor a vetélés kockázata, mint az italt nem fogyasztó nők esetében. Emellett viszont egy felmérés szerint a kávé csökkenti a méhrák kockázatát, és az érelmeszesedést is.

rák egészség szív kavé
Kapcsolódó cikkek