Cégvilág

Százhalombattán bővít a Mol

Kibővíti és felújítja a Mol százhalombattai finomítójának késleltetett kokszolóját a Foster Wheeler, e cég építette a létesítményt és kiegészítő berendezéseit is, még 2000-től, 60 milliárd forintból.

Az amerikai Foster Wheeler spanyolországi leányvállalatát bízta meg a Mol Nyrt. a százhalombattai olajfinomító késleltetett kokszolója kapacitásának növelésével és a létesítmény korszerűsítésével. A kokszoló kapacitása 27 százalékkal napi 26,4 ezer hordóra nő. A munkákkal az év végére végeznek. Közlése szerint a Mollal húsz éves kapcsolatot ápoló Foster Wheeler pályázaton nyerte el a mostani megbízást, de nagyságát nem tette közzé. A VGO érdeklődésére egyelőre a Mol sem közölt adatot. 

A most felújítandó kokszolót is a Foster Wheeler Iberia építette 2000-es kezdéssel és mintegy 60 milliárd forintból. A beruházás révén lehetővé vált az olajfinomítóban a finomítás után hátramaradó lepárlási maradék további hasznosítása. Korábban az így keletkező nehéz fűtőolajat eltüzelték a százhalombattai erőműben, a késleltetett kokszoló és kiegészítő létesítményei bevetésével viszont javítani tudták a nyersolaj feldolgozottsági mutatóját. A még így is visszamaradó petrolkoksz környezetvédelmi szempontból már nem minősül káros anyagnak.

Százhalombatta késleltetett kokszoló Foster Wheeler Mol
Kapcsolódó cikkek