Cégvilág

Újra támad a szifilisz – Mi lehet a megoldás?

Az Epinfo adatai szerint országosan 60 százalékkal emelkedett a szifiliszes esetek száma az első negyedévben. A fiatalok azt hiszik, ez a betegség már rég eltűnt Magyarországról, és nem védekeznek.

A Semmelweis Egyetem Bőrklinika Nemibeteg Centrumában  diagnosztizált szifiliszes esetek száma idén több, mint kétszerese a tavalyinak júniusig. A tavalyi negyvenegyhez képest kilencvennyolcra nőtt a Centrumban diagnosztizált betegek száma.

A fiatalok nem tudnak a syphilisről, és nem használnak óvszert, így az eltűntnek hitt kór  – más nemi betegségekkel együtt gyorsan terjed Magyarországon. A szifilisz első jelei a bőrtünetek, amelyeket az átlagember csak nehezen ismer fel, és mivel ezeket a kiütések idővel leszáradnak, a páciensek sokszor csak későn kerülnek orvoshoz – mondta el Dr. Várkonyi Viktória, a Bőrklinika főorvosa.

A védekezés nélküli szex terjedése miatt valószínű, hogy más nemi betegségek is hasonló arányban terjednek, a szifiliszes esetében azonban bejelentési kötelezettség áll fenn, ezért erről pontos adatokkal rendelkeznek. A főorvos szerint ma Magyarországon már az is veszélyeztetett, akinek egy hónap alatt két szexuális partnere volt. A szifilisz az elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűnt, ezért a korábban alkalmazott kötelező vérvizsgálatot mostanra megszűntették. Ráadásul a régebben alkalmazott három injekciós kúrát a gyártó kivonta a forgalomból, így ma a hazai szifiliszes betegeknek egy másik, harminc injekciót jelentő kezelést kell kibírniuk a gyógyulás érdekében. A szifiliszes betegek pedig előbb-utóbb az orvosnál kötnek ki, a betegség ugyanis magától nem múlik el.

szex betegség kiütés bőr szifilisz
Kapcsolódó cikkek