Cégvilág

50-60 milliárd forintból fejleszt az idén a Magyar Telekom

Idén 50-60 milliárd forintot költ hálózati fejlesztésekre a Magyar Telekom, a teljes körű műszaki költség meghaladja a 100 milliárdot – hangzott el a távközlési csoport mai tájékoztatóján.

Maradi István műszaki vezérigazgatóhelyettes ennek kapcsán kiemelte, hogy a társaságnál zajló szervezeti integrációt most a műszaki háttér, a vezetékes és mobil egységesítésének kell követnie. Ennek során a technológiai újdonságokat olyan módon is figyelembe kell venni, hogy az a belső hatékonyság növelést is támogassa.

Ami az egyes területeket illeti a mobil a jövőben is nagyon aggresszíven megy előre, újabb és újabb adat alapú szolgáltatások jelennek meg. Ennek kapcsán azonban ugyancsak kiemelte a hatékonyságot, vagyis az egységnyi adatra jutó költségterhek leszorítását. Ezt kell figyelembe venni például az idén már megjelenő digitális mobiltelevíziózásban is. Fontos a megfelelő üzleti modell megtalálása is, hogy az ügyfél számára is elfogadható legyen a szolgáltatás tarifája.

A VGO kérdésére elmondta, noha a médiatörvény jogilag nem teszi lehetővé a kábelhálózat azonnali integrációját, de ez nem jelenti azt, hogy azon a technológián is ne folyna sávszélességbővítés.

A vezetékes technológián az optikai hálózatoké a jövő, mert azon lehet valódi adatátviteli sebességet elérni. Szerinte a vezetékesnek hosszabb távon is megmarad a szerepe, főleg az otthoni nagyfelbontású televíziózásban. A tendencia, hogy az otthoni internet a dolgozószobákból a nappalikba költözik.

Magyar Telekom kábelhálózat Maradi István médiatörvény műszaki fejlesztés
Kapcsolódó cikkek