Cégvilág

A Mavir is része az új regionális villamosenergia kapacitás-elosztónak

Nyolc közép-kelet-európai rendszerirányító (TSO), közte a magyar Mavir, új közös kapacitás-elosztó irodát (Capacity Allocation Office - CAO) alapított, hogy a regionális áramkereskedelemben kezelni tudja a régióban szűk határkeresztező kapacitások elosztását.

Az európai villamosenergia piacot hét régióra osztották fel, így erősítve regionális szinten az belső árampiacának fejlődését. Az egyik ilyen régió Közép-Kelet-Európa (CEE), mely térségbe Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia tartozik.

A kapacitás-allokációs iroda osztja ki az éves, havi és napi határkeresztező villamosenergia-átviteli jogokat, azaz a lehetőséget az áram exportjára-importjára.

Az iroda a nyolc rendszerirányító megbízásából tevékenykedik, és gondoskodik az elszámolásról is. A jogok kiosztásának "áramlás alapú módszeren" kell alapulnia, hogy a valós fizikai áramlásokat pontosabban reprezentálja.

Az első ilyen allokáció 2009-ben valósulhat meg, amennyiben az érintett országok szabályozó hatóságai erre időben megadják az engedélyt. Az új megállapodás a határkeresztező kapacitások szétosztását szabályozó kétoldalú és többoldalú egyezményeket váltja fel.

Az iroda, a CAO Central Allocation Office GmbH Németországban, a München közelében lévő Freisingben még az idén megkezdi működését. A CAO informatikai háttérét a Siemens biztosítja.

Mavir CAO Central Allocation Office GmbH Regionális villamosenergia kapacitás-elosztó Siemens
Kapcsolódó cikkek