Cégvilág

Dinnyeügy: megszólalt az Auchan - Az Aldi következik?

A dinnyeborítási akció folytatására készülnek a gazdák, s addig folytatják, amíg el nem érik, hogy az Auchan - a Spar és a Tesco áruházaihoz hasonlóan - legalább 79 forintért kínálja terméküket - mondta Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő, az akció szervezője kedden.

A képviselő elmondta: a 79 forintos értékesítési ár 40 forintos felvásárlási árat jelent. A gazdák kevésnek tartják azt, hogy az Auchan keddtől 49-ről 65 forintra emelte a dinnye értékesítési árát.

Gillemont Katalin, az Auchan vezérigazgatójának munkatársa az MTI-nek elmondta: a társaság komoly gesztust tett a termelők megnyugtatására azzal, hogy emelte a dinnye árát. A gazdáknak viszont figyelembe kell venniük, hogy az Auchan elsődleges szempontja a vevők érdeke, akik nagyon érzékenyek az árra. Az Auchan úgy gondolja, hogy a dinnye jelenlegi beszerzési ára alapján nem indokolt nagyobb mértékű áremelés.

Az MTI információ szerint az Aldi például 49 forintért adja a görögdinnye kilóját. A szezonnak ebben a szakaszában egyébként a kereskedelemben az átvételi ár 40-50 forint között van, és naponta akár öt forinttal is változhat.

Karsai József közölte: a Békés megyei gazdákhoz csatlakozni fognak a szabolcsi és jászsági dinnyetermelők is, és addig tiltakoznak, "amíg dinnye lesz a földön".

A képviselő szerint a termelőknek 60 forint körüli átvételi árat kellene kapniuk ahhoz, hogy az önköltségük megtérüljön, és legalább 10 százalékos hasznuk is legyen.

Karsai József szervezésével először szombaton tiltakoztak dinnyeborítással a Békés megyei termelők az Auchan áruházlánc budapesti, az M5-ös autópályánál lévő üzlete előtt. A Békés megyei szocialista politikus akkor arról beszélt: azt szeretnék elérni akciójukkal, hogy az Auchan legkevesebb 89 forintért árusítsa a görögdinnye kilóját.

MTI Eco karsai józsef Auchan Aldi dinnye Gillemont Katalin
Kapcsolódó cikkek