Cégvilág

Drága benzin helyett autózzon drága árammal

A GM már a 2010-ben megjelenő Chevy Volt villanyautója áramellátásért és adókedvezményéért lobbizik, a Ford pedig ma jelenti be, hogy megindul Amerikában hat, eddig csak Európában előállított, kisebb autó szerelése.

Árammal működő és a korábbiaknál kisebb autók előállítására készül a legnagyobb és a a harmadik legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors és a Ford. A GM villanymotoros kisautója, a Chevy Volt óránként 40 mérföldet (64 kilométert) képes majd megtenni teljesen feltöltött lítium ionos akkumulátorjával. Első példányai 2010-ben készülnek el, de addig is van teendő: a gyártó Amerikai-szerte több mint harminc helyi villamos energia társasággal tárgyal arról, hogyan lehet majd ellátni árammal az ország útjain megjelenő villanyautó flottákat.

E járművek tömeges elterjedésével ugyanis érzhető áramkereslet növekedésére lehet számítani, bár nem tudni, mekkorára is, erről ugyanis még nem szól a The Daily Telegraph híre. A GM azért is lobbiba fogott, hogy adókedvezménnyel lehessen majd vásárolni az újfajta, ám drágának ígérkező jószágokból.

Az eddig a négykerék meghajtásúakra és a furgonokra szakosodott Ford is a kisebb méretű autókra helyezi át gyártása súlypontját, így próbálván a mostaninál nagyobb hányadot kihasítani a szűkülő személyautópiacból. Mindkét céget erősen sújtja a növekvő alapanyag költség és a csökkenő eladás. A Ford várhatóan ma - negyedéves eredményei közlésével egy füst alatt - jelenti be, hogy három nagy észak-amerikai gyárát átalakítja kisebb autók összeszerelésére.

Összesen hat, jelenleg Európában készülő modell előállítása indulhat meg az USA-ban, azok, amelyek közepes méretűek és jobb az üzemanyag hasznosításuk. Ilyen lehet például a Ford Fiesta, vagy a Ford Focus kompakt változata. A Ford új stratégiájának a közepén a lap várakozásai szerint a kisebb Mercury Marque áll majd. A hírből nem derül ki, hogy az amerikai összeszerelés hogyan érinti ugyanazon modellek európai gyártását.

Fiesta Focus Ford General Motors Mercury Marque
Kapcsolódó cikkek