Cégvilág

Egyre népszerűbbek a béren kívüli juttatások

Míg 2006-ban a válaszadó cégek 26 százaléka nyilatkozta magáról, hogy cafeteria rendszer keretében nyújt valamilyen adómentes juttatást, addig 2008-ban már a vállalkozások 58 százaléka használja a béren kívüli juttatások rendszerét - derül ki az Accor Services kutatásából.

 A béren kívüli juttatások összege szintén emelkedett a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. Megduplázódott (18,1 százalékra) a 241.000-360.000 forint közötti éves cafeteria keretet cégek aránya, a 120.000 forint alatti keretet biztosító cégek aránya pedig 12 százalékkal (15,2 százalékra) csökkent. Jelenleg a munkavállalók átlagosan körülbelül 15 ezer forint jutatásban részesülnek havonta, ami éves szinten 280-300 ezer forintot jelent, közölte Balázs Krisztián, az Accor Services Magyarország Kft. marketing igazgatója.

A vizsgált cégek közül a legnagyobb juttatásokat a középvállalkozások dolgozói kapják, a budapesti illetve vidéki illetőségű vállalatok között ugyanakkor nem mutatható ki szignifikáns különbség a béren kívüli juttatások használatában - írja az Accor.

 A béren kívüli juttatások népszerűségi listáját továbbra is az étkezési utalvány vezeti, de a melegétel-utalvány hamarosan átveheti a vezetést. Az ajándék utalvány és az üdülési csekk továbbra is kedvelt formája a juttatásoknak, de a munkáltatók igyekszenek a minden alkalmazott által egységesen választható utalványok felé fordulni, így a jövőben a munkavállalók kevesebb iskolakezdési, vagy utazási (bérlet) támogatásra számíthatnak az Accor kutatása szerint.

bér népszerű juttatás
Kapcsolódó cikkek