Cégvilág

Kihúzták a Richter lábát

Hiába volt másfél napig felfüggesztve a budapesti tőzsdén a Richter, így is igencsak meglepte tegnap a piacot a magyar gyógyszergyártó. Egész pontosan nem is a Richter okozta a meglepetést, sokkal inkább a Polpharma-tranzakcióban az eladó szerepét betöltő Genefar.

 Ugyanis míg pénteken még arról szóltak a hírek, hogy a tranzakción a vártnál némileg tovább ülő lengyel versenyhivatal végre jóváhagyta a Polpharma és a Richter egyesülését, tegnap jött a hideg zuhany: a magyar gyógyszergyártó hivatalos közleményben jelezte, hogy jelenleg úgy fest, mégis meghiúsul a tranzakció.

És hogy mi az ok? Egyszerűen az, hogy az egyébként a Starak család érdekeltségébe tartozó Genefar meggondolta magát. Úgy döntöttek, számukra nem megfelelők azok a feltételek, amelyeket az eredeti, tavaly novemberben aláírt szerződésben kikötöttek, további jogokat és előnyöket akartak – főleg a vállalatirányításban –, bizonyos kötelezettségeiktől pedig szívesen megszabadultak volna.

A Richter persze érthető módon nem engedett. Összeültek a hét végén tisztázni a félreértéseket a Genefar vezetésével, de miután az eddig mindenben együttműködő partnerek hajthatatlannak minősültek, meglépték azt, amire senki sem számított, s bejelentették: a Polpharma-felvásárlás minden bizonynyal meghiúsul.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

részvény Polpharma Genefar Richter
Kapcsolódó cikkek