Cégvilág

Még az idén indul az RTL-közeli új országos adó, a Prime

December 31-ig elindul a Cool TV-t is működtető Humor1 TV Zrt. új országos csatornája, a kizárólag a digitális platformot - potom díjért - használó Prime.

A multiplexpályázaton nyertes Antenna Hungária két "új" országos televíziós csatorna indítását ígéri: az egyik a Viasat3, amelynek az ORTT már megelőlegezte az "országos" státust (aminek kapcsán szinte hetente születik új bírósági ítélet), a másik a Humor1 TV új csatornája.

A Viasat3 mint „új országos csatorna” természetes választásnak tűnik; a Humor1 feltűnése némileg meglepő, de nem előzmények nélküli. Az ORTT június 18-án a – Magyar RTL-ben is résztulajdonos, az IKO csoport révén számos kábelcsatornát is működtető – Rákosi Tamás érdekeltsége körébe tartozó társaságot a Prime című csatorna terjesztése kapcsán „a digitális földfelszíni televíziós műsorszóró hálózatot igénybe vevő, általános tematikájú, szabad hozzáférésű országos műsorszolgáltatóként” vette nyilvántartásba.

(A Humor1 TV Zrt.-ben az IKO Kábeltévének 25, Bán Tamarának 26, dr. Erdős Ádámnak pedig 49 százalékos tulajdoni hányada van.)

A Prime a határozat szerint heti 126 órás műsoridővel indul el, a napi rendszeres híradásra pedig 20 percet szán.

A határozat – 2008. évi árszinten – 39,01 millió forintban rögzíti a műsorszolgáltatási díjat. Ha ezzel valóban megtörtént a digitális platform beárazása, akkor a tévék igencsak jól járnak.

Összehasonlításképpen: a Magyar RTL-től az ORTT az idén 1,68 milliárd forintra számít.

Ajánlott irodalom:

  • Prime Humor1 IKO Rákosi Tamás
    Kapcsolódó cikkek