Cégvilág

MVM Trade - Kötelező áramaukció meghatározott áron

A Magyar Energia Hivatal (MEH) a villamos energia nagykereskedelmi piacon jelentős piaci erővel rendelkező szereplőként határozta meg az MVM Trade Zrt.-t, ezért az áramkereskedőnek 2008. október 27-én nyilvános árverést kell tartania, amelyen az árat a hivatal állapítja meg - derül ki a MEH csütörtökön közzétett határozatából.

A döntés szerint az MVM Trade Zrt.-nek olyan mennyiséget kell aukcióra bocsátania, hogy a továbbiakban a nagykereskedelmi piaci részesedése 40 százalék alatt maradjon. Az MTI értesülése szerint ez azt jelenti, hogy a lakosság ellátását szolgáló mennyiséget nem kell aukcióra vinnie. A szakértők úgy vélik, hogy a hivatal által meghatározott ár a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatóknál az idén várhatóan nem vezet a végfelhasználó árak jelentős elmozdulásához. A jövő évre szóló vásárlás esetében viszont úgynevezett ársapkát (maximum árat) alkalmaznak, amelyet a lipcsei áramtőzsde 2008. évi áraihoz igazítanak.

A 2008. január elsején teljes egészében megnyitott magyar árampiacon a törvény teszi lehetővé a jelentős piaci erővel (jpe) rendelkező szereplő meghatározását, és kötelezettségek előírásával tevékenységének korlátozását.

Az MVM Trade 2007 októberében tartott egy nagy aukciót, amelyen 9 terawattóra mennyiséget értékesített 2008-ra összesen 163 milliárd forint értékben. A piaci szereplők szerint az aukción kialakult ár jelentősen növelte a szabadpiaci fogyasztóknak a végfelhasználói árat. A lakosság számára ugyanis az MVM portfoliójából elkülönítettek 12 terawattóra mennyiséget, és ez tette lehetővé azt, hogy az ár januárban 10 százaléknál alacsonyabb mértékben emelkedjen.

MVM Trade áramaukció
Kapcsolódó cikkek