Cégvilág

Savanyú prognózis a cukorgyártótól

A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Agrana cukoripari és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, tőzsdén jegyzett csoport profitfigyelmeztetést adott ki a 2008/09-es üzleti évre.

Eszerint a működési eredmény 45-50 százalékkal maradhat el a tavalyi évi szinttől. Ugyanakkor a forgalomnak 2,1 milliárd euróra való növekedésére számítanak az idei, februárban indult üzleti évben. 

Az Agrana csütörtöki közleményében a működési eredmény idei várható visszaesését a felvevőpiacokon tapasztalható kedvezőtlen változásokkal, a nyersanyagpiacok tartós ingadozásával és a meredeken emelkedő energiaárakkal indokolta.

A hagyományosan gyengébb első üzleti negyedben az Agrana működési eredménye a várakozásoknak megfelelően jelentősen csökkent: 28,2 millió euróról 18 millióra, vagyis 36 százalékkal. A részvényenkénti eredmény több mint a felére, 1,26 euróról 0,56 euróra esett vissza. Mindez növekvő forgalom mellett történt, az árbevétel 10,3 százalékkal 495,1 millió euróra növekedett (az előző év azonos időszakának 449,0 millió eurós forgalmával szemben) a kapacitások bővítésének és a magasabb cukoráraknak köszönhetően.

Az Agrana a Magyar Cukor Zrt. anyavállalata 63,8 millió eurós adózott eredményt jelentett a februárral végződött 2007/08-as üzleti évéről, 10,3 százalékkal kevesebbet az előző évi 71,1 milliónál. Az előző üzleti évben 10 százalékkal nőtt a profit. A visszaesést az átszervezés és a megnövekedett működőtőke finanszírozásának költsége okozta.

Az Agrana múlt évi üzemi eredménye - az energia és a nyersanyagok drágulásától fékezetten - 4,1 százalékkal 111,4 millió euróra nőtt 107 millióról, a keményítőnek és a gyümölcsfeldolgozásnak köszönhetően. A bevétel 1,25 százalékkal 1,892 milliárd euróra fogyatkozott 1,916 milliárdról, de a visszaesésnek csak elszámolási oka volt az új gyümölcsrészleg csoportmérlegbe való korábbi bevonása miatt - enélkül a bevétel ténylegesen 6 százalékkal nőtt.

Az Agrana a német Südzucker 44,9 százalékos érdekeltségébe tartozik. Az Agranáé Magyarországon a Magyar Cukor Zrt., a HUNGRANA Kft., az AGRANA Juice Hungaria Kft., az AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. és az INSTANTINA Hungaria is.

AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. HUNGRANA Kft. Agrana AGRANA Juice Hungaria Kft. Magyar Cukor Zrt. INSTANTINA Hungaria
Kapcsolódó cikkek