Cégvilág

Sok budapesti költözne a Balatonhoz - Jön az ingatlanboom?

Két-három éve a külföldiek tömegesen adták el balatoni ingatlanaikat, ám mára megváltozott a kép: aki a maradók közül ezt fontolgatta, letett róla, közben egyre több fővárosi akar oda költözni vagy ott építkezni.

A beharangozott nagyszabású idegenforgalmi és egyéb fejlesztések megindulása várhatóan egyre nagyobb területeket érint majd, s ez ismét felfelé viheti az elmúlt 3-5 évben stagnáló vagy folyamatosan csökkenő árakat.

Simon Amarilla, az Otthon Centrum siófoki franchise-partnere szerint nagyok a piaci fellendüléshez kötődő elvárások, főként az SCD és a Quinlan Private vegyes vállalata által végzett, az egész Balatont érintő területfejlesztési programot illetően.

A kereslet élénkülése egyelőre nem hozott érzékelhető drágulást, inkább csak eladhatóbbá tette a piacon lévő ingatlanokat. Az árak emelése kockázatos is lenne, hiszen a viszonylagos túlkínálat és a sok folyamatban lévő projekt miatt lassulna az értékesítés. A közvetlenül a vízparton lévő telkek, családi házak, egyedi nyaralók esetében azonban még mindig kielégítetlen keresletről beszélhetünk – véli a szakértő.


Jellemző, hogy a lakóingatlan-piacon tapasztalható élénkülés fokozódó érdeklődést (illetve egyelőre inkább csak „puhatolózást”) váltott ki az üzlethelyiségek és általában a fejlesztési területek iránt.

A magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak leginkább a lakáspiac beruházói oldalán. Főleg a déli partot szemelték ki ezek a fejlesztők, de a keszthelyi „kanyar” is egyre népszerűbb. Legutóbb pedig arról értesültünk, hogy részben idegenforgalmi beruházást indít a spanyol Sedesa a sávolyi körzetben. Ott hotelt és luxus lakásokat is terveznek a már bejelentett Balatonring gyorsaságimotoros- pálya mellé.

A balatoni beruházásoknál a tipikus turisztikai ingatlanfejlesztésekhez kiegészítő, infrastrukturális építések kapcsolódnak, komplex szolgáltatással, amely teljesen újrapozicionálja a tó helyzetét a regionális turisztikai versenyben, és komoly hatást gyakorolhat a teljes magyar ágazatra – emelte ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág-igazgatója.

Balatonfüred sikeresen zárt le 2006-ban egy csaknem 400 millió forintos, a városközpont megújítását célzó beruházást. A siker egyik jele, hogy a rekonstrukció ideje alatt, 2004–06 között a városvezetés szerint közel 10 milliárd forintnyi magánberuházás is megvalósult a rehabilitáció hatására.

Az eredményeket látva a település folytatja a turisztikai értékek fejlesztését, és újabb támogatást nyert el a városrekonstrukciós beruházás második ütemére. A kiemelt projekten belül Balatonfüred a reformkori városközpont felújítására 1,5 milliárd, a Fürdő utca rekonstrukciójára 250 millió forintot kap. A tervek szerint a beruházás 2009-ben zárul le.

A lakások piacán a legolcsóbb ingatlantípusnak a panellakások bizonyulnak; a kínálati árak alapján már 120 ezer forintos négyzetméterártól juthatunk ilyen otthonhoz, és ez nem emelkedik 200 ezer forint fölé. A téglaépítésű lakások piacán jóval nagyobb a szórás. Átlagosan 220–280 ezer forint körül alakulnak az egy négyzetméterre jutó ingatlanárak, de találhatunk 500 ezer forint négyzetméteráron árult part közeli apartmant is – mondta a bank szakértője.

A téglaépítésű otthonok piacán a balatonfüredinél is nagyobb szóródást tapasztalhatunk Siófokon. Találunk olyan lakást, amelynek egy négyzetméteréért 150 ezer forintot kérnek el, de egy part közeli, portaszolgálattal, wellnessrészleggel ellátott társasházban félmilliót is ki kell fizetni ezért. Az új építésű apartmanok átlagosan 300–350 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát Siófokon. Az Aranypart Kemping- és Üdülőpark 2,6 milliárdból valósul meg. A városban kereskedelmi beruházásokat is találunk, a Siófok Áruház helyén épül a Siófok Pláza. Az építkezés ősztől indulhat be, jelenleg az áruház mellett álló épület bontása folyik.

Keszthely vezetése ír kapcsolatok építésében látja a város fejlődésének jövőjét. Reményeik szerint a külföldi közönség érdeklődésének felkeltésével nemcsak a külföldről a Balatonhoz látogatók száma fog nőni, hanem az ír tőke bevonásával ingatlanberuházások is indulhatnak. Ír pénzből valósul meg például a Zala Springs golfberuházás. Az építési engedélyt a napokban adták be, a hotel átadását 2010-re tervezik – közölte a beruházó Exkluzív Balaton Kft.

További részletek itt olvashatók.

Balaton Király György Exkluzív Balaton Kft. ingatlanpiac Hypo Alpe-Adria Leasing SCD Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek