Cégvilág

Zárjuk el a csapot fogmosás közben! Otthoni tippek zöldeknek

Az átlagember kevésbé látja még át, mit is tehet személy szerint a Föld megmentéséért. Könnyű „felülről”, a kormányoktól, a döntéshozóktól, a nemzetközi szervezetektől várni a megoldást. A Figyelő hétköznapi zöld tippjei ahhoz adnak tanácsot, miként védjük a klímát átlagemberként az otthonunkban.

Ültessünk fát! Családi házban lakók futtassák be a házat vadszőlővel vagy ültessenek fát a ház déli oldalára. Lehetőleg ne örökzöldet, hanem lombhullatót, így a nyári melegben a lombkorona természetes árnyéka hűt, télen pedig a csupasz ágak között áttörhet a napfény. Egy fa évente átlagosan 6 kilogramm szén-dioxidot köt meg.

Fessük világos szinűre a szobát! A világos színű falak, mennyezet és padló visszaverik a természetes nappali fényt. Minék jobban használjuk ki a napfényt, annál kevesebb mesterséges világításra lesz szükség. Hűtsünk éjjel! Éjszaka szellőztessünk, nappal pedig, ha feltétlenül szükséges, használjunk ventillátort klímaberendezés helyett. Egy átlagos szobai légkondícionáló 1000 Watt teljesítménnyel működik, s óránként 650 gramm széndioxid kibocsátást okoz.

Zuhanyozzunk fürdés helyett! A zuhanyzáshoz negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez. Használjunk kis vízfolyású zuhanyrózsát! Több vizet megtakaríthatunk, ha elzárjuk a csapot fogmosás közben.

Főzzünk „zölden”! Csak annyi vizet forraljunk, amennyi szükséges. Ha minden európai így tenne, akkor naponta annyi energiát takarítanánk meg, amennyi elegendő lenne a kontinensen az utcai közvilágítás egyharmadának üzemeltetéséhez. Fedjük le az edényeket főzés közben. Még hatékonyabb, ha nyomástartó gőzölő edényeket használunk: ezek közel 70 százalékos energiamegtakarítást biztosítanak.

Teregessünk! Szárítógép helyett válasszuk a teregetést. Egy négyfős család ezzel évente akár 480 kilowattórát megspórol, azaz közel 300 kilogramm széndioxiddal kevesebbet bocsát ki.

Áramtalanítsunk! Ha tehetjük, ne használjunk akkumlátorral működő berendezéseket, például borotvát, vagy fogkefét, mert ezek több energiát fogyasztanak, mint a vezetékes eszközök. Ha mégis, akkor használat után húzzuk ki a töltőket és az adaptereket, mivel azok akkor is energiát fogyasztanak, amikor nem töltenek semmit. Háztartási berendezés vásárlásakor keressünk energiatakarékos megjelelölésű típust.

Tegyük hűvösre a hűtőt! Ne tegyük túl közel a hűtőszekrényt a tűzhelyhez vagy bojlerhez, mert ott jócskán megnőhet az energiafogyasztása. A hűtőszekrények esetében évente 160 kilogramm, a fagyasztóknál pedig 320 kilogramm többlet szén-dioxid kibocsátást okoz, ha túl meleg, 30-35 fokos hőmérsékletű helyiségben működnek. Energiát takarítunk meg azzal is, ha megvárjuk, amíg lehűl az étel, s csak azután tesszük a hűtőszekrénybe.

globális felmelegedés tippek zöld átlagember tanácsok
Kapcsolódó cikkek