Cégvilág

140 járatot töröl pénteken a Lufthansa

A német Lufthansa pénteken újabb 140 járat törlését jelentette, leánycége, a CityLine pilótáinak sztrájkja miatt.

A Cockpit pilótaszakszervezet felhívására a pilóták 36 órás sztrájkot kezdtek helyi idő szerint szerda éjfélkor, a péntek délig tartó munkabeszüntetés ismét súlyos fennakadásokat okoz a légitársaság útvonalain.

Csütörtökön már 360 járatot kellet törölni.

A Cockpit szakszervezet szóvivője közölte, hogy a munkabeszüntetés a Cityline járatai által használt valamennyi német repülőteret érinti, mindenekelőtt a frankfurtit, a münchenit, a kölnit, a düsseldorfit, s a berlini Tegel repülőteret.

A szóvivő közlése szerint a "leányvállalat" pilótái a tervezett sztrájkkal a nagyobb munkabéreket célzó követeléseiket kívánják alátámasztani. A bértárgyalások már hónapok óta folynak, de a munkáltatók elfogadható ajánlattal még nem álltak elő - állította a szóvivő. Értesülések szerint a társaság pilótái a Lufthansa pilótáinak béréhez hasonló nagyságú munkabért akarnak.

A Cockpit szakszervezet felhívására a Cityline pilótái júliusban az Eurowings légitársaság pilótáival együtt már több alkalommal is figyelmeztető sztrájkot tartottak. Ez alkalommal azonban az Eurowings nem csatlakozott.

Az elmúlt héten a ver.di szakszervezet felhívására a Lufthansa földi személyzete lépett sztrájkba. A többnapos, végül kompromisszumos bérmegállapodással véget ért munkabeszüntetés súlyos fennakadásokat okozott a Lufthansa belföldi és nemzetközi járatainak közlekedésében, s a légitársaság számára jelentős anyagi veszteségekkel járt.

A Cityline pilótáinak száma mintegy 700, a légitársaság naponta mintegy 400 járatot közlekedtet.

sztrájk Cockpit CityLine Lufthansa
Kapcsolódó cikkek