Cégvilág

Feketelistára kerül, aki nem fizeti időben mobilszámláját

Nemcsak a bankoknál, hanem a távközlési cégeknél is működik a feketelista, amely azonban sokkal kevésbé szabályozott, mint a hitelintézeteké - adja hírül a hétfői Napi Gazdaság.

A napilap úgy tudja, akár egy-két hónapos, pár ezer forintos számlatartozás után is felkerülhet bárki a telefontársaságok feketelistájára, amelynek következtében egy évig nem tud szerződést kötni. A jelenleg csak a három mobilszolgáltató által alkalmazott rendszer sokkal kevésbé szabályozott, mint a banki tartozásokat nyilvántartó , törvény alapján működő Központi Hitelinformációs Rendszer - olvasható a Napi Gazdaságban.

A cikk példaként említi, hogy a cégek üzleti titokként kezelik, hogy mekkora tartozás után rakják fel a feketelistára a nem fizető ügyfeleket. Az írásból kiderül az is, hogy míg a banki adósok számáról időről időre van tájékoztatás, arról nem kaptak adatokat egyik cégtől sem, hogy a távközlési feketelistára az elmúlt két és fél évben hányan kerültek fel.

Az egyik mobilszolgáltató sajtóigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, a közös rendszer létrehozásának az volt a célja, hogy megelőzzék a díjfizetési kötelezettségek kijátszását. Ha valaki rákerül a feketelistára, attól megtagadhatják a szerződéskötést, de vagy ezt jelentős előleg befizetéséhez kötik.

feketelista mobilszolgáltató számlatartozás
Kapcsolódó cikkek