Cégvilág

Hatalmas viták a "mini-Manhattan" miatt – Galéria

A román fővárosban óriási vitát váltott ki, hogy a kormány toronyházakból álló negyedet építtetne a történelmi városközpont közelébe. A tervezők által Esplanada City Center nevű komplexum építési költségei elérhetik az 1 milliárd eurót.

A Der Standard romániai tudósítója szerint felhőkarcolókat emelnének arra a mintegy 10 hektáros területre, amelyet még a néhai diktátor, Ceauşescu szabadított fel, a saját, gigantikus építési tervei céljára, lerombolva a korábban ott álló régi háztömböket. Az elnöki palota utáni újabb létesítmények kivitelezéshez azonban a kivégzése miatt már nem tudott hozzáfogni. Az új épületek – a tervek szerint – irodáknak, lakásoknak és üzleteknek adnának helyet, emellett épülne egy több célra is használható, hatalmas sportcsarnok.

A beruházásról a kormány partnerségi emlékeztetőt írt alá a Trigranit céggel, amely vállalná a kivitelezési munkákat és a létesítmények értékesítését, cserébe az állam ingyen kapná a sportarénát. A tervezők által Esplanada City Center néven említett komplexum építési költségei elérhetik az 1 milliárd eurót. A létesítmény ellen sikerrel kampányolt a júniusban bukaresti polgármesterré választott Sorin Oprescu, aki azt ígérte, hogy zöld területet alakíttatna ki a tervezett komplexum helyén. A posztjának elfoglalása után azonban váratlanul feladta ellenkezését az új városvezető.

A tervvel szemben az ellenzők érvek sorát hozzák fel. Egyrészt rámutatnak a város lassan ellehetetlenülő közlekedésére. Mint mondják, aki autóval jár, az már ma is gyakorta kényszerül egy órát vagy annál hosszabb időt az oda-útra szánni. Az új irodaépületekben dolgozók ezért szerintük nem tudnák megközelíteni a munkahelyüket. Olyan aggodalmak is felmerültek, miszerint az óriási áldozatok árán elkészített Ceauşescu-palotakomplexum számára nem kívánatos konkurenciát jelentenének az új toronyépületek.

Emellett nagy az idegenkedés a magas épületekkel szemben, legutóbb a Szent-József templom közvetlen közelébe tervezett irodaház miatt támadt hatalmas felzúdulás, amelynek építését – már a munkák megkezdése után – tudták egy bírósági határozattal leállíttatni.


[enews_gallery id='202982']

Románia Bukarest toronyház felhőkarcoló
Kapcsolódó cikkek