Cégvilág

Tovább kutatják az uránt Dél-Magyarországon - önkormányzatokkal is megállapodtak

Bátaszék, Palotabozsok és Véménd polgármestereivel írt alá együttműködési megállapodást a WildHorse Energy Hungary Kft.

A megállapodás célja, hogy az önkormányzatok naprakész, szakmailag megalapozott, részletes és hiteles tájékoztatást kapjanak a települések külterületén a WildHorse Energy által folytatott uránérc-kutatási tevékenységről, valamint a tervezett uránérc-kitermelési munkálatokról.

2008. áprilisában zárult le az ausztrál tulajdonú WildHorse Energy Hungary Kft. kutatási programjának első fázisa, melynek során a vállalat ún. megerősítő fúrásokat végzett Bátaszék környékén. Az első eredmények egyértelműen igazolták a megelőző vizsgálatok alapján feltételezett uránérctelepek jelenlétét: az ércesedés 140-230 méter mélységben, körülbelül 1-2,5 méter közötti vastagságú rétegben, 0,01%-0,084% közötti urántartalommal van jelen a területen. A kutatási program második fázisa 2008. ősszel indul.

A megállapodás értelmében a WildHorse Energy minden, a tárgyban tervezett fontos lépéséről, valamint a kutatások során elért eredményeiről tájékoztatja a három önkormányzatot. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok is vállalják, hogy az uránérc-kutatással és -termeléssel kapcsolatban tudomásukra jutott információról, szakmai felvetésről és észrevételről, továbbá a civil szervezetek témát érintő esetleges tevékenységéről értesítik a céget.

A WildHorse Energy vállalja, hogy az Önkormányzatok által a témában szervezett lakossági tájékoztatókon, fórumokon, valamint a témával foglalkozó képviselő testületi üléseken - megfelelő szakértőket delegálva - képviselteti magát. A vállalkozás azt is lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok által kijelölt személyek megtekinthessék a kutatási tevékenységek (kutatófúrások, geofizikai mérések, stb.) helyszíneit, előre egyeztetett időpontban. Amennyiben a WildHorse Energy a lelőhely kitermelése mellett dönt, akkor lehetővé teszi külföldi referencia-kitermelőhelyek meglátogatását is.

A lakosság tájékoztatása érdekében a három önkormányzat lehetővé teszi a WildHorse Energy részére, hogy az uránérc-kutatással és az esetleges kitermeléssel kapcsolatban a helyi, önkormányzati újság megjelenésének periódusához igazodva legfeljebb 1 oldal terjedelemben információkat tegyen közzé. Ezen túlmenően, az elvárható transzparenciát meghaladó módon a WildHorse Energy számtalan, az önkormányzatok részére átadott, illetve a jövőben átadandó dokumentumot, adatot és egyéb információt nyilvánosnak tekint.

Véménd Wildhorse Bátaszék Palotabozsok uránérc
Kapcsolódó cikkek