Cégvilág

A gyógyításra fordították a megtakarítást

Hamarosan az országgyűlés elé kerül az alapellátás finanszírozásáról készült előterjesztés, a tb-megtakarításából többletpénz jutott a gyógyítóknak. A bizottság nem vizsgálja az egri kórházban kialakult helyzetet.

Az egészségbiztosítási alap megtakarításaiból 5,7 milliárd forintot fordított a kormány az egészségügyi alapellátás-, a járóbeteg szakellátás és a kórházi gyógyítás finanszírozásának javítására. Az összeg felhasználásáról számolt be ma a parlament egészségügyi bizottságának Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára. Az előterjesztést – az ellenzéki képviselők támogatása nélkül – a szocialista honatyák az országgyűlési vitára alkalmasnak találták.

Annak ellenére, hogy átlagosan 47 százalékkal nőt a háziorvosok és a házi gyermekorvosok havi tb-bevétele, az nem közelíti meg az áprilisban eltörölt vizitdíj miatt kiesett praxisonkénti 160 ezer forintot ¦– kifogásolta az ellenzék. Nem is a kompenzáció, hanem a betegellátás minőségének javítását célzó többletfeladatok vállalásának anyagi elismerése volt a cél – mondta az államtitkár. Ezek között említette az orvosok szakképesítésének, a hátrányos körzetekben ügyeletet vállaló doktorok kiemelt díjazását, s a meglévő szakdolgozók mellett továbbiak foglalkoztatását.

A képviselők azért is kérdőre vonták a tárca államtitkárát: milyen szempontok szerint osztottak ki közel 20 millió forint uniós forrást új szakrendelők létesítésére. Többen ugyanis tartanak azok magánkézbe adásától. Vojnik Mária azonban kijelentette: a települési önkormányzatok támogatásával, s az általuk vállalt 5-10 százalékos önrész hozzájárulásával pályázhattak a kistérségek, ahol a megépülő rendelők garantálhatják a betegek esélyegyenlőségének javulását.

Kemény vita zajlott a honatyák között az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kéréséről, amely a bizottságot az egri kórházban kialakult helyzet felülvizsgálatára kérte. A bizottság végül az ellenzék támogatása ellenére – két ellenzéki tartózkodásával – elvetette a kérést, mondván: egy lezáratlan ügybe, a tulajdonosok kérése nélkül nem avatkozhat be a bizottság.

kormányelőterjesztés egészségügyi bizottság
Kapcsolódó cikkek