Cégvilág

Az államtitkár értetlen: Amerika felfüggesztené a Déli Áramlat tárgyalásait

Az európai államoknak, így Magyarországnak is meg kellene fontolnia, hogy felfüggeszti-e a tárgyalásokat Oroszországgal a Déli Áramlatról - mondta April H. Foley amerikai nagykövet csütörtökön Budapesten az MTI-nek. A gazdasági minisztérium államtitkára szerint Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat.

A tárgyalások elhalasztása a Déli Áramlatról egy olyan lehetőség, amelyet hasznos lenne átgondolnia Magyarországnak - mondta April H. Foley a Freedom House által szervezett energetikai konferencián.

Fontos, hogy az EU olyan lépéseket tegyen, amelyek megtörhetik Oroszország további terjeszkedési vágyát - tette hozzá.

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára azt mondta: "Nem tudom, hogy miért gondolják azt egyes amerikaiak, hogy Magyarországnak abba kellene hagynia a tárgyalásokat az egyetlen beszállítójával, erre nincsenek racionális érvek".

Amerika részéről a Nabucco-projektet pártolják. "Magyarország eddig is mindent tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy megvalósuljon a Nabucco, mégsem történik semmi uniós szinten a kérdésben. Ebből a késlekedésből már származott kára az EU-nak, a kaukázusi készleteket ugyanis mások is szeretnék megszerezni" - válaszolt az újbóli felvetésre az államtitkár.

garamhegyi foley déli áramlat Amerika
Kapcsolódó cikkek