Cégvilág

Demonstráció a Négy Mancs ellen - A magyar libamájért és a szentesi munkahelyekért tüntetnek

A hízottszárnyasvágás újbóli beindítását szeretnék elérni a szentesi Hungerit Zrt. dolgozói, akik ma délután demonstrációt tartanak az osztrák székhelyű Négy Mancs (NM) alapítvány budapesti irodája előtt.

A munkavállalók két szakszervezetének képviselői petíciót adnak át az állatvédők szervezetnek. A dokumentum mellé csaknem hétezer aláírást is mellékelnek, amellyel azt akarják igazolni, hogy nem mindenki gondolkodik úgy, mint a Négy Mancs vezetői - fogalmazott a VGO-nak Krausz Jánosné szakszervezeti bizottsági titkár.

Mint ismert, a hazai piac vezető cégének számító Hungerit szeptembertől állította le a hízott libák és kacsák feldolgozását, mert a cég az NM kampánya miatt számos német és osztrák áruházláncból is kiszorult. Az alapítvány ugyanis arra szólította fel a nyugat-európai üzlethálózatokat, hogy ne vásároljanak árucikkeket olyan társaságoktól, amelyek kényszeretéssel hizlalt (tömött) szárnyasokat dolgoznak kell. Az állatvédő szervezet a retinesnek tartott vállalatokról "fekelistát" is összeállított, amelyen a Hungerit is szerepel. Korábbi hazai vélemények szerint az akció a teljes magyar baromfiágazat ellen irányul, így a hazai liba- és kacsamájtermelés ellehetetlenüléséhez vezethet.

Békésen szeretnénk továbbra is dolgozni a cégnél, ezért az eredeti állapotot szeretnénk visszaállítani - mondta Krausz Jánosné. Ez a július óta elbocsátott száz Hungareit-dolgozó és az értékesítési lehetőség nélkül maradt baromfitermelők visszavételét jelentené. A szentesi munkavállalók szerint a Négy Mancs kampányával a magyar baromfiszektort hátrányos megkülönböztetés érte, mert például az állatvédő szervezet a francia vállalkozások ellen nem lépett fel, holott azok ugyanolyan techológiákkal működnek - állítják.

Krausz Jánosné Hungerit négy mancs
Kapcsolódó cikkek