Cégvilág

Ki a jó férjanyag? A gének dönthetnek egy új kutatás szerint

A férfiak házastársukhoz fűződő kötöttségét talán egy biológiai tényező is befolyásolja. A kutatók egy ikerpár vizsgálata nyomán találták meg azt a gént, amelynek módosulása felelős a kötődés kialakulásáért.

A kulcs a vasopressin nevű hormon receptora. A kutatás szerint attól függően, hogy az adott férfi a gén melyik változatával rendelkezik, változik a házastársi kötődéshez való viszonya is. A Proceedings of the National Academies of Science-ban megjelent tanulmány kiindulópontja egy rágcsálókon végzett vizsgálat volt, ez vezette rá a tudósokat a "kötődés-gén" megtalálására  számol be a HealthDay.

A Stockholmi Karolinska Intézet munkatársai pockok esetében figyelték meg, hogy a szaporodás a vasopressin nevű hormon felszabadításához vezet a hímeknél. Az anyag arra készteti őket, hogy továbbra is maradjanak a nőstények mellett. A késztetés tehát nem szexuális, hanem inkább szociális jellegű, ennek tényét pedig megerősítették azok a tesztek, amelyek során nullára csökkentették az állatok vasopressin szintjét.

Ezt követően Hesse Wallin és munkatársai 552 férfi ikerpárt vizsgált meg, hogy kiderítse: hogyan hat a gén a párkapcsolatokra. A résztvevők mindegyike legalább öt éve ugyanazzal a partnerrel él, bár nem mindegyikük házas. A kérdőíves mérés során kiderült: azok, akik a vasopressin 1a gén speciális módosulásával rendelkeztek, rosszabbul teljesítettek és nagyobb arányban éltek át valamilyen párkapcsolati krízist. Esetükben a házasságkötés is ritkább volt.

Hesse Wallin azt állítja: az eredményeket megerősítik a feleségektől származó adatok is, akik szintén a gén variációjának megfelelően változó férji kötődésről számoltak be. A kutatók ugyanakkor hozzátették: ez az egy tényező önmagában még nem dönti el, hogy milyen férj lesz valakiből. Ráadásul a felmérés női oldalát nem tudják elvégezni, a vasopressin ugyanis csak a férfiak fiziológiájában játszik szerepet.

házasság férj párkapcsolat feleség gén
Kapcsolódó cikkek