Cégvilág

MySpace kontra Radiohead – kihagyták a független kiadókat az üzletből

A MySpace két napja indította el zeneletöltési szolgáltatását a legnagyobb kiadókkal összefogva. A független kiadókat tömörítő Merlinnel azonban nem állapodott meg a közösségi portál, amit a többek között a Radioheadet képviselő cég nehezményez.

A Myspace zenetárát a legnagyobb kiadók, az EMI, a Warner, a Universal és Sony BMG  kínálata adja. A News Corporation tulajdonában lévő közösségi portál kihagyta az üzletből a Merlint, azt a független kiadókat tömörítő céget, amely többek között a Radioheadet és az Arctic Monkeys-t képviseli.

"Végtelenül elszomorító, hogy a MySpace úgy indította el szolgáltatását, hogy nem egyezett meg a világ legfontosabb független kiadójával" – közölte a Financial Times-szal Charles Caldas vezérigazgató, hozzátéve, hogy a MySpace éppen a független zenékre is építve dolgozta ki imázsát és a kiscégekkel való megállapodás hiánya alapvetően sérti a róla kialakult képet.

A MyMusic eddig egy független kiadóval, a The Orcharddal szerződött és a portál közlése szerint a Merlinnek is felajánlották, hogy a többi kiadóéhoz hasonló kondíciókkal kötnek megállapodást velük, ez azonban nem felelt meg a Merlinnek.

A Merlin az amerikai digitális zenepiac 9 százalékát fogja össze, az ernyővállalatba tartozik a Beggars Group, a Rough Trade és a Domino is. Simon Wheeler, a Beggars Group ügyvezetője úgy nyilatkozott: a MySpace döntése "felér egy szájba rúgással" és egyértelműen jelzi, hogy a portál nem tartja fontosnak a független zenekiadókat.

Universal mymusic Warner Sony EMI myspace
Kapcsolódó cikkek