Cégvilág

Tisztulást is hoz a válság

Bár érzik a működési és hitelfeltételek szigorodását, nem készülnek beruházásaik visszafogására a fontosabb magyarországi ingatlanfejlesztők. Azok lehetnek bajban, amelyek spekulatív módon, nem jól megalapozott és nem kiemelkedő helyen lévő kereskedelmi beruházást indítottak.

Az óvatos optimisták az előre jelzett kereslet növekedésével számolnak az üzleti célú piacon, de tisztában vannak azzal, hogy költségszintjük jelentősen növekszik, miközben a hozamok is emelkednek – lejjebb szállítva az ingatlanok várt értékét, s ezáltal mérsékelve a tiszta haszon arányát. Egyes szereplők a körülményeket látva 20-25 százalékos növekedésre számítanak az irodai bérleti díjaknál, és a fejlesztési hullám lassulását vetítik előre. Egyöntetű értékelés szerint a mostani turbulens időknek van egy pozitív hozama is: a spekulatív cégek kikopnak a piacról, az átlátható, megbízható hitelfelvevőnek számító, stabil portfóliójú vállalatok a jövőben is megkaphatják a szükséges forrásokat. A közép- és kelet-európai térségben aktív, a nemzetközi válságnak jobban kitett külföldi vállalatok egy része eközben – óvatosságból vagy kényszerből – beruházásainak visszafogását jelentette be, vagy további ingatlanértékesítésre készül.

Nyomott árakkal kell számolniuk, a lehetséges vevők – nagy intézményi befektetők vagy új, olcsó projektekre váró fejlesztők – ugyanis kivárnak, mert még lejjebb akarják szorítani az árakat. Becslések szerint a stabilizálódásra még legalább fél-egy évet várni kell. 7. oldal



tisztulás ingatlan válság
Kapcsolódó cikkek