Cégvilág

40 milliárd eurós segítségre számítanak az európai autógyártók

Az európai autógyártók az Egyesült Államok példáját követve legalább 40 milliárd eurós kedvezményes hitelhez szeretnének jutni elsősorban környezetbarát autók kifejlesztéséhez - jelentette ki a Financial Times szombati számában a Fiat vezérigazgatója.

Sergio Marchionne szerint a kérést az Európai Bizottság elé is be fogja terjeszteni az európai gyártók szövetsége, az ACEA, amelynek 2007-ig Marchionne volt az elnöke. A Fiat-vezér szerint támogatás nélkül az európai autógyártók versenyhátrányba kerülnének amerikai társaikkal szemben - írja a Financial Times.

Az amerikai kongresszus néhány nappal ezelőtt hagyta jóvá, hogy az amerikai autóipar a kormányzattól összesen 25 milliárd dollárnyi kedvezményes kölcsönt kapjon.

Bush elnök a múlt héten írta alá az ezzel kapcsolatos, a most kezdődött új pénzügyi évre szóló törvényt. A pénzt elsősorban az úgynevezett tiszta technológiák fejlesztésére kell fordítania a járműgyártóknak és beszállítóiknak.

Egyelőre nem is tisztázott, melyik ipari vállalat, mikor és milyen összeggel részesül a támogatásból. Az amerikai kormányzat legutóbb - és ezt az egyetlen ilyen akcióként jegyzik - még 1980-ban adott segítséget az ágazatnak: a Chryslernek ajánlott meg 1,2 milliárd dolláros kölcsönt.

ACEA Sergio Marchionne kedvezményes hitel fiat
Kapcsolódó cikkek