Cégvilág

A kórházi adósságállomány 68 milliárd forint

Év végére megközelítheti a 68 milliárd forintot a hazai 128 kórház adósságállománya - derült ki a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) által végzett, s az egészségügyi tárca által támogatott felmérésből.

Az EGVE balatonfürdei konferenciáján egyebek között a kórházak adósságállományáról is beszámoltak ma délelőtt, amelyen részt vett Székely Tamás egészségügyi miniszter is. Ám, mivel a felmérés eredményét csak tegnap este kapta meg a tárcavezető, annak értékelését nem várták el tőle a kongresszus részvevői.

A felmérést ismertető Demeter Ildikó, az újpesti kórház gazdasági igazgatója elmondta: a 128 kórház közül 98 válaszolt a kérdőívekre, így a nem válaszolók pénzügyi helyzetét középértéken vették figyelembe. A válaszadók 13 százalékának van csupán megtakarítása, a többiek különféle módon eladósodtak. A bajban lévők 4 százalékánál belső intézkedésekkel orvosolható a baj, 8 százalékuknak külső segítségre van szüksége, a többieknél ágazati beavatkozás szükséges.

A felmérésnél - a kórházak bevétele mellett - figyelembe vették az összes kiadásukat, a fölvett banki hiteleket és a lejárt beszállítói tartozásokat. Ez utóbbinál most a leglényegesebb kérdés: a jelenlegi pénzügyi válság miatt meddig képesek várni számláik kiegyenlítésére, hiszen a gyártók is banki hitelek felvételére kényszerülhetnek, ami vagy nagyon drága lesz a számukra, vagy elzárják a csapot előttük. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Egészségbiztosítási Alap kórházi adósságállománnyal csaknem azonos nagyságrendű megtakarítása az ágazatban marad-e, pedig az egyensúlyba hozná az intézmények gazdálkodását.

Az EGVE tizenötödik kongresszusán újraválasztották az egyesület korábbi vezetőjét, Ari Lajost, aki az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója.

Demeter Ildikó kórházi adósság Balatonfüred EGVE
Kapcsolódó cikkek