Cégvilág

A szaktárca cáfol: nem állítják vissza a vizitdíjat

Az Egészségügyi Minisztérium határozottan cáfolja a vizitdíj visszaállításával kapcsolatos híreket. A közel egy évig fizetett összegből 20-21 milliárd bevételhez juottak a szolgáltatók.

A márciusi népszavazáson az állampolgárok a vizitdíj eltörlése mellett foglaltak állást, így azt április elsejével a kormány eltörölte, s nincs szándékában visszaállítani azt - tájékoztatott a szaktárca.

A tavaly márciusában vezette be a kormány az egészségügyben a vizitdíjat, és a kórházi napidíjat. Az azóta eltelt év tapasztalatait többféleképpen értékelték a szakma képviselői, a politikusok, és a betegek. Az egészségügyi kormányzat legfontosabb érve az intézkedés mellett, hogy a vizitdíj hatására 15-20 százalékkal csökkent azt indokolatlan orvos-beteg találkozások száma.

A minisztérium szerint a vizitdíjtól és a kórházi napidíjtól ez év február 15-ig 20-21 milliárd forint bevétel származott, és körülbelül ugyanekkora összeget takarítottak meg a vizitdíj hatására megváltozó ellátási gyakorlattal. A kórházak vizitdíbevétele 8-20 millió forint körül volt, amit belátásuk szerint használhattak föl akár dolgozóik jutalmazására fordíthattak. A háziorvosok bevétele átlagosan 160 ezer forint volt. Nekik ezt a kiesés teljesítményhez kötött többletszolgáltatással pótolták.

orvos-beteg találkozó vizitdíj egészségügy
Kapcsolódó cikkek