Cégvilág

Gyerekek álma - Videójátékokkal tanulni

A MacArthur Foundation is támogatja azt a kezdeményezést, amelynek célja: a videójátékkal csábítani tanulásra a diákokat. Egyes szakértők szerint a módszer eredményességén múlik az olvasás jövője.

PJ Haarsma egy fiataloknak szánt science-fiction regényt akart írni. Amikor a könyvet tervezte, elképzelt, hogyan lehetne mindezt egy videójátékban megjeleníteni. Amikor mind a szoftver, mind a könyv elkészült, a kettőt összekapcsolta: a játékban azok haladhatnak jól, akik a könyvben található információk alapján kérdésekre válaszolnak. Ezzel egyértelműen érdekeltté tette a fiatalokat abban, hogy elolvassák a regényét. "Ma már nem lehet csak könyvet írni a gyerekeknek. A könyvet be kell vinni az ő világukba és nem fordítva" – nyilatkozta a New York Times-nak a szerző.

Ahogy egyre többen ismerik fel a számítógépes játékok befolyását, felhasználásuk is rohamosan terjed az amerikai kiadók körében. A Harry Pottert is kiadó Scholastic The Maze of Bones címen most jelenteti meg annak a tíz részes könyvsorozatnak az első darabját, amely egy online játékra épül. A Random House, az Inheritance gyermekkönyv-sorozat kiadója az új megjelenés előtt indította el portálját és rendelt meg egy a könyvhöz kapcsolódó játékot. Egy hónap alatt 51 ezren regisztráltak a gyerek portálra és használták az üzenőfalat.

A videójátékok hatását illetően vitatkoznak a szakemberek. Míg egyesek az olvasás terjesztését segítő eszköz látnak benne, mások szerint a vizuális médium nem vezetheti vissza őket a szavak szeretetéhez. Az optimisták közé tartozü MacArthur Foundation olyan projektet támogat, amelynek célja, hogy egy videójátékokkal oktató iskolát hozzon létre.

A Pew Internet & American Life felmérései szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 97 százaléka rendszeresen játszik valamilyen számítástechnikai eszközön.

Harry Potter olvas internet játék
Kapcsolódó cikkek